YLE: “Mikkeliläinen isännöitsijä vertasi maa- ja kaukolämpötalojen energiakuluja – eroa jopa 65 senttiä neliöltä kuukaudessa”

Isännöitsijä Juhani Kortelainen Mikkelin Kiinteistöpysäkistä on verrannut maa- ja kaukolämpötalojen energiakuluja keskenään.

Vertailu oli mahdollista, sillä kyseessä oli kaksi suunnilleen samankokoista kerrostaloa, joista toisessa lämmitysmuodoksi otettiin maalämpö ja toisessa kaukolämpö. Kumpikin taloista on rakennettu vuonna 2009. Maalämpöön päätynyt talo rakennettiin alun pitäenkin maalämpöä ajatellen. Asuntoja on kummassakin talossa 22 ja neliöitäkin on vertailukelpoisesti – kaukolämpökohteessa 1398 neliötä ja maalämpökohteessa 1348 neliötä.

Laskelman perusteella erot olivat maalämmön hyväksi peräti kymmeniä euroja asukasta kohden kuukaudessa. Maalämpötalon lämmityskulut olivat 44 senttiä asuinneliöltä kuukaudessa ja kaukolämpötalossa 1,09 euroa.

Maalämmön kulut olivat siis vain 40 prosenttia kaukolämmön vastaavista, ja euromääräisesti erotusta oli 65 senttiä. Esimerkiksi 50 neliömetrin kaksiossa kaukolämpötalossa maksetaan siis 32,5 euroa enemmän kuukaudessa. Vuodessa eroa kertyy 390 euroa.

Kortelaisen mukaan viime vuoden kulut koko talon tasolla olivat maalämpötalossa 11 032 euroa lämmitys ja yleissähkö mukaan luettuina. Kaukolämmöllä lämpiävässä yhtiössä energiakustannukset olivat vuodessa liki 12 000 euroa korkeammat. Kymmenessä vuodessa säästöä siis on tullut yli sata tuhatta euroa.

Huolet laitteiden kestävyydestä ovat osoittautuneet reilun kymmenen vuoden kokemuksella turhiksi. Maalämpötalossa on kaukolämpötalon tapaan pärjätty pienillä pumppu- ja laitekorjauksilla.

Viime aikoina on kirjoitettu kaukolämmöstä luopumisen kustannuksista. Mikkelissä Etelä-Savon Energia on kehittelemässä hybridituotetta, jossa maalämpöön voitaisiin siirtyä luopumatta kokonaan kaukolämmöstä. Kaukolämpöputkia ei silloin tarvitsisi poistaa, ja maalämmön tueksi voisi ostaa tarvittaessa myös kaukolämpöä.