Yhtiö painaa asuntoa enemmän

Suvi Schwab hoitaa asuntosijoitusbisnestään Singaporesta käsin. Hän muistuttaa, että yhtiön hyvä remonttihistoria ja taloudenhoito ovat ostajalle kaikki kaikessa. Muu on helppo laittaa kuntoon.

Suvi Schwab sijoittaa Tampereen alueen asuntoihin. Kriteereinä ovat sijainnin lisäksi hyvin hoidettu taloyhtiö ja hyvä diili. Hän ei halua kuitenkaan kahlita asuntosijoittamistaan varsinaiseen strategiaan. Sitä liikaa tuijottamalla voi moni hyvä asunto jäädä ostamatta.

Schwabin sijoitustoiminta alkoi hänen muuttaessa Singaporeen yhdeksän vuotta sitten. Silloin palkasta jäi ensimmäistä kertaa ylimääräistä käteen, ja kauppatieteiden maisterina hän päätti sijoittaa sen pörssiin. Hajautuksen vuoksi toiseksi sijoituskohteeksi valikoituivat asunnot. Ne veivätkin pikkuhiljaa mennessään, ja nyt salkusta jo noin 90 prosenttia on vuokra-asunnoissa.

Asuntosijoittamisen ohella Schwab kertoo asuntosijoittamisesta Instagramissa ja myy webinaareja asuntosijoittamisen osa-alueista.

Motto

Uskalla asettaa isoja tavoitteita

Nimi

Suvi Schwab

Ikä

36

Kauanko olet ollut asuntosijoittaja?

Vuodesta 2014

Asuinpaikka

Singapore

Harrastukset

Lukeminen, sijoittaminen, hyvä ruoka, liikunta, latinotanssit

Miten taloyhtiö vaikuttaa sijoituskohteen valintaan?

Tosi paljon. Yhtiön pitää olla hyvin hoidettu. Se tarkoittaa minulle remonttihistoriaa ja suunnitelmallisuutta tulevien remonttien kautta, mutta myös että talous on hyvin hoidettu. Asunto voi olla missä kunnossa tahansa. Jos vain on rahaa, se on suhteellisen helppo laittaa kuntoon. Taloyhtiön suunnan kääntäminen on tosi vaikeaa ilman, että saataisiin hallitukseen hyviä tyyppejä, joita oikeasti kiinnostaa hallitustyöskentely ja taloyhtiö ja joilla on osaamista.

Miten aktiivinen olet itse taloyhtiön toiminnassa?

Olen kyllä aktiivinen. Koronasta oli minulle hyötyä, koska vihdoin minut otetaan hallituksiin, vaikka en asu Suomessa. Olin ollut ainoastaan yhdessä hallituksessa ennen koronaa. Se oli sijoittajakerrostalo, missä muutkin asuvat Helsingissä, vaikka taloyhtiö on Tampereella. Nyt olen siellä puheenjohtajana.

Ellei olisi korona iskenyt, ei olisi ollut mitään saumaa päästä hallituksiin muissa taloyhtiöissä. Heti kun korona iski, olen pyrkinyt moniin hallituksiin ja päässytkin, joten olen ollut entistä aktiivisempi.

Toisaalta olen alkanut miettiä, kannattaako olla hallituksessa sellaisissa uudiskohteissa, missä minulla on vain yksi asunto. Niissä on aika paljon vähemmän tehtävää. Jos sitä hoidetaan hyvin ja isännöitsijä on hyvä, en tiedä, miten merkityksellinen panokseni siihen on.

Minkä verran kiinnität huomiota taloyhtiöiden tulevaisuudensuunnitelmiin?

Hyvinkin paljon, mutta yleensä laskeskelen itse, mitä pitäisi olla tulossa käyttöiän mukaan. En katso pelkästään papereista. Kyllä minun on päästävä juttelemaan isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Saatan lähteä kyselemään, onko jotain suunnitelmaa tai eikö tarkoituksella ole tehty mitään suunnitelmaa. Tai perustuvatko suunnitelmat vaikka johonkin kuntotutkimuksiin. Sellaiset taloyhtiöt ovat mielestäni parhaita, joissa on tehty kuntotutkimuksia ja niiden perusteella mietitään tulevaa.

Miten taloyhtiössä voitaisiin tukea uusia hallitusjäseniä?

Tuo on hyvä kysymys, koska onko se muiden hallituslaisten tehtävä tukea uusia hallituksen jäseniä? Onko se isännöitsijän tehtävä? Kenen tehtävä se on? Ainakin Kiinteistöliitolta löytyy ihan hyvää julkaistua materiaalia aiheesta.

Olisi kyllä hyvä, jos olisi jotain koulutusta. Isännöitsijät vaikka tarjoaisivat jotain talouskoulutusta tai jotain muuta. Koska olen huomannut, että eivät isännöitsijätkään aina ota ehkä huomioon sitä, etteivät hallitusammattilaiset pääosin osaa lukea mitään taloyhtiön kirjanpitoa, koska heillä ei ole siihen minkäännäköistä koulutusta.

Millaisia ohjeita antaisit taloyhtiön hallituksille?

Kannattaisi kysyä niin paljon kysymyksiä kuin se vaatii, että itsellä on ymmärrys kirjanpidosta tai tulevista remonteista. Jos ei sinulla itselläsi ole sitä ymmärrystä, et voi ikinä olla varma, että kellään on. Vain sillä tavalla voi varmistaa, että taloyhtiössä oikeasti tiedetään mitä tapahtuu. Oman ymmärtämisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Olen ollut sellaisessa hallituksen kokouksessa ja yhtiökokouksessa, jossa kellään ei ole mitään hajua vaikka tulevista remonteista.

Millainen Tampereen alue on sijoituskohteena?

Itse pidän Tamperetta hyvänä sijoituskaupunkina. Siellä ei ole paljon sellaisia alueita, missä voisi mennä vikaan. Kyllä sielläkin on alueita, mistä ihmiset muuttavat pois. Ei kuitenkaan sellaisia, että jos sieltä ostaa sijoitusasunnon, ei saa sitä ikinä myytyä, oli hinta mitä tahansa.

Totta kai mitä halutumpaa aluetta se on, sitä korkeammat hinnat ja sitä pienemmät tuotot asuntosijoittajille. Mielestäni riski-tuottosuhde on kyllä silti ihan hyvä. Monien tutkimuksen mukaan se on semmoinen paikka, missä ihmiset haluavat asua ja mihin ihmiset haluavat muuttaa. Minulle se on ainakin tärkeintä.

Myyt asuntosijoittamisaiheisia webinaareja. Kerrotko vähän niistä?

Olen Instagramin puolella puhunut asuntosijoittamista kolmisen vuotta. Alun perin se lähti siitä, että halusin tutustua muihin asuntosijoittajiin. Se on täältä Singaporesta käsin vähän vaikeaa, varsinkin kun suurin osa suomalaisista asuntosijoittamisesta on kaapissa. Heitä ei tiedä kukaan, tai monet eivät uskalla sanoa, että he asuntosijoittavat.

Kaveri ehdotti, että alkaisin tehdä tällaisia webinaareja, vähän pidempiä syväluotauksia tiettyihin aiheisiin. Voi olla, että jotkut ovat esimerkiksi vuokranneet asuntoja vuosikaudet ja osaavat monet näistä asioista mutta eivät ymmärrä esimerkiksi taloyhtiön taloudesta. 

Minulla on esimerkiksi webinaari asunnon ostamisesta ja vuokraamisesta etänä. Voi olla että joku on muuttanut vaikka työn perässä ulkomaille ja haluaa tietää, miten ulkomailta hallinnointi onnistuu. Ne ovat spesifejä aiheita.