Vesa Lempinen on toiminut erilaisissa hallituksissa vuodesta 1989. Hän haluaa olla puheenjohtajana helposti lähestyttävä.
Teksti Emma Nikander Kuvat Arkkitehtitoimisto JARMO SULONEN, Vesa Lempinen, GL-Technologies Oy
Vesa Lempinen sanoo ympyrän sulkeutuneen vuosi sitten, kun hän palasi puolisonsa kanssa 28 omakotitalossa asutun vuoden jälkeen kerrostaloon asumaan.
– Ei tästä mihinkään enää lähdetä, tämä on niin hyvä paikka ja hyvät olosuhteet. Kärpäsenmäellä on hautakivi varattuna, ja se on sitten seuraava osoite, hän nauraa.
Lempinen on omistanut osakkeen asunto-osakeyhtiö Lahden Lehtikuusesta heti sen valmistumisesta saakka, siis vuodesta 2017. Vaikka hän muutti taloon vasta vuosi sitten, hallituksen puheenjohtajana hän on kuitenkin toiminut heti taloyhtiön alusta asti.
– On mukava tehdä hommia, kun on toimivat ihmiset ympärillä, hän sanoo.
Taloyhtiö, jonka hallitusta Lempinen luotsaa, on saanut tunnustusta muutamaankin otteeseen. Viimeisimpänä se nimitettiin Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuoden 2023 parhaaksi taloyhtiöksi.
Kiitosta on tullut etenkin rohkeista ratkaisuista tämän päivän polttavimpaan kysymykseen, energiankulutukseen. Katolle on asennettu aurinkovoimala ja kaikilla autopaikoilla on sähköauton latausmahdollisuus. Lisäksi huomiota on kiinnitetty esteettömyyteen uusimalla sisäänkäyntejä.
– Meillä on ollut rohkeutta tehdä päätöksiä ja katsoa tulevaan. Olemme uusi taloyhtiö, eivätkä suuret korjaushankkeet siis vielä paina päälle, joten nyt on ollut parempi tehdä nämä asiat pois alta, hän sanoo.
Millainen on toimiva taloyhtiön hallitus?
Kaikilla hallituksen jäsenillä pitää olla kiinnostusta toimia tehtävässä, sillä siinä kuitenkin puhutaan omaisuuden arvon säilyttämisestä. On hyvä, jos hallitus muodostuu pienosakkaista. Yksittäistä osakkeenomistajaa on helpompi lähestyä, hallituksen jäsenenä olevaa firmaa, joka omistaa 20 asuntoa.
Meidän hallituksessamme on ollut koko ajan kolme jäsentä. Tunkua tehtävään ei ole, mutta toisaalta pienellä porukalla nopeita päätöksiä on helpompi nuijia.
Millainen taloyhtiön puheenjohtaja olet? Miten johdat hallitustyöskentelyä?
Meillä on sen verran pieni yhtiö, että muodollisuudet on jätetty pois. Mitään komentoketjua ei siis ole, vaan minuun voi suoraan olla yhteydessä asiassa kuin asiassa – yhteystiedot on sähköisellä infotaululla.
Meillä on taloyhtiön oma WhatsApp-ryhmä, jossa saadaan asioita vietyä helposti eteenpäin. Vaikka puheenjohtaja voi tehdä itsekin paljon päätöksiä, haluan kuitenkin kaikkiin päätöksiin muidenkin hallituslaisten mielipiteen. Kenenkään yli ei kävellä, sillä keinutamme samaa venettä.
Miten hoitaisit taloyhtiössä syntyviä erimielisyyksiä?
Sellaisessa tilanteessa ei auta oikeastaan muu kuin rehellinen keskustelu. Joka asiaan löytyy kyllä ratkaisu, kun asian vaan puhuu halki. Tarvittaessa voi ottaa keskusteluun mukaan ulkopuolisen sovittelijan.
Millaista yhteistyötä toivot isännöitsijältä?
Toivon, että hän toimii isännöimänsä yhtiön kanssa samalla tavalla kuin toimisi omaan kiinteistöön liittyvien asioidenkin kanssa.
Mihin taloyhtiön hallituksen kannattaa panostaa?
Kannattaa pysyä ajan hermolla ja päivittää omaa tietämystään. Erilaiset Kiinteistöliiton webinaarit ja koulutukset ovat hyviä – sieltä saa vaikka minkälaista tietoa ja vinkkejä.
Miten kannustaisit osakkaita mukaan hallituksiin?
On yleinen harhaluulo, että taloyhtiön hallituksessa on hommaa aamusta iltaan. Moni ehkä siksi ajattelee, ettei uskalla lähteä mukaan. Ajattelen, että alan toimijoiden kannattaisi valistaa osakkaita siitä, mitä hallitustyöskentely on. Esimerkiksi Kiinteistöliiton Päijät-Hämeen osastolla on usein erilaisia webinaareja ja luentoja.
Asiasta kannattaa myös keskustella jo etukäteen ennen yhtiökokousta potentiaalisten uusien jäsenten kanssa, jottei asia tule siellä yllätyksenä. Laitoin esimerkiksi itse ennen kokousta muutamalle osakkaalle kyselyä, olisivatko he kiinnostuneita lähtemään hallitukseen, ja sainkin yhden ehdokkaan, jota nyt sitten ehdottaa yhtiökokoukselle.
Miten hallitustyöskentely on sinun aikanasi muuttunut?
Kaikenlainen tieto kulkee osakkaiden ja hallituksen jäsenten välillä paljon nopeammin kuin ennen. Myös monissa asioissa ollaan nykyään tarkempia. Ennen käytiin läpi asioita hyvin ylimalkaisesti, oli kyse sitten hallituksen kokouksesta tai yhtiökokouksesta. Lisäksi moni asia tapahtuu nyt sähköisesti, kokouspöytäkirjojen allekirjoitukset kuitataan Visman kautta ja kaikki asiakirjat löytyvät nopeasti sähköisenä. Kokouksia pidetään Teamsin tai jonkin muun videopalvelun välityksellä.
Miten uskot hallitustyöskentelyn tulevaisuudessa muuttuvan?
En usko, että asiat kovasti muuttuvat, ellei laki muutu. Monet hallitustyöskentelyyn liittyvät asiat perustuvat kuitenkin asunto-osakeyhtiölakiin.
Fakta
Vesa Lempinen, 62, on paljasjalkainen lahtelainen.
Asuu 2017 valmistuneessa As Oy Lahden Lehtikuusessa, jonka hallituksen puheenjohtajana on toiminut alusta saakka. Yhtiöllä on 38 asuntoa ja 12 autokatosta.
Lempinen on tehnyt erilaisia hallitustöitä vuodesta 1989.
Taloyhtiö valittiin Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuoden 2023 parhaaksi taloyhtiöksi.