Suomessa taloyhtiöt ovat olennainen osa asumiskulttuuria. Yhteisöllisyys on arvokas voimavara, joka parantaa asumisviihtyvyyttä, turvallisuutta ja osaltaan myös taloyhtiön arvoa. Aktiiviset asukkaat ja osakkaat ovat keskeisiä tekijöitä yhteisöllisyyden vahvistamisessa ja taloyhtiön hyvinvoinnissa.
Avoimen tiedonkulun, osallistumismahdollisuuksien ja vastuun jakamisen avulla asukkaat voidaan aktivoida yhteiseen toimintaan ja tavoitteeseen.
Asukkaiden osallistuminen päätöksentekoon lisää sitoutumista ja aktiivisuutta. Asukaskokoukset, kyselyt ja äänestykset ovat keinoja tarjota asukkaille mahdollisuuksia vaikuttaa yhtiön asioihin.
Yhteiset tapahtumat, talkoot, siivouspäivät ja pihajuhlat vahvistavat yhteisöllisyyttä. Ja jos niihin ei aina saadakaan osallistujia, ei pidä lannistua. Vaikka kaikki eivät osallistu, jo tieto aktiivisuudesta vaikuttaa yhtä lailla kaikkiin asukkaisiin.
Myös vapaaehtoistoiminta ja yhteiset harrastukset ovat keskeisiä keinoja aktivoida asukkaita. Vapaaehtoistoiminta taloyhtiössä voi olla esimerkiksi pihan kunnossapito tai naapurin apu. Yhteiset harrastukset, kuten kerhot ja urheiluryhmät, voivat innostaa asukkaita osallistumaan.
Myös erilaiset yhteistilat, kuten vaikka kerhohuone tai jonkinlainen askartelutila lisäävät yhteisöllisyyttä.
Positiivisen ilmapiirin luominen ja yhteistyön edistäminen ovat avaimia yhteisöllisyyden rakentamiseen Unohtamatta myös erilaisia näkemyksiä ja tarpeita.
Yhteisöllisyyden ja aktiivisuuden kehittämisen ja ylläpidon tulisi olla taloyhtiön hallituksen keskeinen tavoite, sillä se edistää asumisviihtyvyyttä, turvallisuutta ja taloyhtiön arvoa
PS. Eräs vähälle hieman vähälle huomiolle jäänyt taito hallituksessa on taito tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja rakentava kommunikaatio.