Vartioinnista ensiapua taloyhtiön ongelmatilanteeseen

Murtosarja kellarikomeroihin tai toistuva ilkivalta talon yleisissä tiloissa voivat saada taloyhtiön turvautumaan vartiointiin. Samalla on hyvä hetki tarkistaa, millä tolalla talon turvallisuus ylipäätään on.

Viime keväänä Karri Tapasen hälytyskellot alkoivat soida. Useampi tamperelaisen taloyhtiön isännöitsijä otti yhteyttä saman asian merkeissä: taloyhtiön kellarikomeroihin oli murtauduttu useita kertoja ja kiinteää omaisuutta oli lähtenyt varkaiden mukaan.

– Taustalla vaikuttavana tekijänä on inflaation aiheuttama vaikea taloudellinen tilanne, joka näkyy ihmisten arjessa, Tapanen pohtii. 

Hän työskentelee palveluesimiehenä Defentorissa, joka on yli kymmenen vuoden ajan tarjonnut vartiointipalveluja ja turvatekniikkaa taloyhtiöille, yrityksille ja julkiselle sektorille. Yritys toimii Tampereen ja Pirkanmaan kehyskuntien alueella.

Tapasen mukaan yksittäinen murto tai useammat murrot ovat tyypillisin syy vartiointipalvelun hankkimisen taustalla. Muiksi syiksi hän nimeää ilkivallan eli vaikkapa taloyhtiön yleisten tilojen rikkomisen ja niissä tapahtuvan häiriökäyttäytymisen. Onpa vartijaa joskus tarvittu turvaamaan rauhaa yhtiökokouksessa ja varmistamaan häiriökäyttäytymisen takia rapussa, että asukkaat pääsevät koteihinsa turvallisesti.

Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltian mukaan vartiointi ei ole noussut esiin liiton neuvonnassa. Se kertonee, ettei taloyhtiön vartioinnille yleisellä tasolla ole suurta tarvetta, vaan sitä hankitaan nimenomaan yksittäiseen tarpeeseen.

Rikosten ennaltaehkäisyä

Tapasen ja taloyhtiöiden keskustelujen tuloksena osa taloyhtiöistä päätti ostaa vartiointipalvelua saadakseen murrot kuriin ja niin myös kävi.

– Vartijan läsnäololla pyritään ennaltaehkäisemään uusia rikoksia. Harvemmin ketään tavataan itse teossa, Tapanen kertoo.

Taloyhtiön vartioinnista kerrotaan aina näyttävien tarrojen ja joskus myös kylttien avulla. 

– Voi olla, että jo ne luovat pelotevaikutuksen.

Vartiointipalvelua voi ajatella ensiapuna ikävään tilanteeseen, joka pitää saada rauhoitettua pikaisella aikataululla. Sen jälkeen voidaan laittaa kuntoon muita turvallisuutta lisääviä asioita, jos ne mättävät. Näitä ovat esimerkiksi avainjärjestelmä, ovipuhelinjärjestelmä, kameravalvonta ja valaistus. 

Tapasen mukaan kameravalvonnan hankkiminen on tätä nykyä trendi.

– Sen etuna on asioiden todentaminen, jos jotakin sattuu, hän sanoo ja viittaa videomateriaaliin, jota poliisi voi rikosilmoituksen seurauksena tutkia.  

Yleensä lyhytaikaiseen tarpeeseen

Tapasen mukaan vartiointipalvelupaketit räätälöidään taloyhtiön tarpeita kartoittavan syvällisen keskustelun pohjalta. Jos esimerkiksi kellarin häkkivarastoihin on murtauduttu, asiakkaan kanssa sovitaan, montako vartiointikierrosta vartija tekee häkkivarastoissa, mihin aikoihin hän siellä käy ja montako päivää vartiointi kestää. 

Yleensä kyseessä on lyhytaikainen palvelu, muutamista päivistä muutamiin kuukausiin, mikä tarkoittaa hetkellisiä kustannuksia. Toki taloyhtiö voi ostaa jatkuvaakin vartiointipalvelua, mutta tämä on harvinaista. 

Kiinteistöliiton Tapio Haltialle tulee tästä mieleen esimerkiksi korkean profiilin, kuten kauppakeskusten yhteydessä sijaitsevat, taloyhtiöt.

– Jos on huomattu, että murrot tapahtuvat selkeästi tiettyyn kellonaikaan, käynti ajoitetaan sen läheisyyteen. Toisaalta rutiinin kanssa pitää olla tarkkana, Defentorin Tapanen sanoo ja viittaa siihen, että varkaat voivat muuttaa toimintatapojaan.

Tapanen puhuu myös ulko-oven lukituksen tarkistamisesta. Jos talossa on vanhanaikainen pin-koodipohjainen lukitusjärjestelmä, jossa kello kytkee lukituksen päälle klo 20, vartija käy tarkistamassa lukituksen tilan tuon kellonajan jälkeen. 

On mahdollista, että oven väliin laitetaan esteitä niin, että se jää auki.

Vartija tekee yhteistyötä poliisin kanssa

Taloyhtiössä asuvien on hyvä tiedostaa, mitä oikeuksia taloyhtiötä vartioivalla vartijalla on. Tapanen kuvailee niitä lyhyesti esimerkkien avulla.

Jos vartija kohtaa vartiointikierroksella ihmisiä, hän tervehtii heitä ja jatkaa kiertämistä toimialueella eli toimeksiannossa määritellyllä alueella, kuten yleisissä tiloissa. 

Jos vartija tapaa ihmisiä, jotka oleskelevat tiloissa luvatta, hänellä on oikeus poistaa heidät toimialueelta. Vartija voi myös tarvittaessa pyytää apua poliisilta ihmisten henkilöllisyyksien selvittämiseksi, jos he eivät suostu todentamaan henkilöllisyyttään vartijan pyynnöstä.

Jos eteen tulee tilanne, jossa joku tekee murtoa tai sotkee seinää, vartijan kiinniottoperuste täyttyy. Vartijan tulee luovuttaa kiinniotettu viipymättä poliisille. 

– Sen sijaan, jos asunnosta kuuluu mekkalaa, vartija voi soittaa viranomaisia, kuten poliisin, paikan päälle tai ohjeistaa talon asukasta toimimaan niin, Tapanen päättää. 

Näin siksi, että on poliisin tehtävä valvoa kotirauhaa.

Rakenna taloyhtiön turvallisuutta pala palalta

Taloyhtiössä voidaan vaikuttaa asukkaiden kokemaan turvallisuuteen monin keinoin.

Digitaalinen avainjärjestelmä 

Nykyaikainen digitaalinen avainjärjestelmä tuo turvallisuutta, sillä siitä on helppoa poistaa asukkaiden kadottamien avainten kulkuoikeudet. Toki asukkaiden on muistettava ja kehdattava ilmoittaa niistä. 

Ovipuhelinjärjestelmä

Moderni ovipuhelinjärjestelmä takaa, että rappuun pääsee vain asukkaiden sisälle päästämiä ihmisiä. Kun kylään tuleva vieras painaa huoneiston kutsupainiketta ulko-ovella, asukas kuulee ja näkee vieraan ja voi yhdellä painikkeen painalluksella päästää hänet sisään.

Kameravalvonta

Kameravalvonta ja siitä ilmoittavat tarrat toimivat pelotteena varkauksille ja ilkivallalle. Poliisi voi myös käyttää kameravalvonnan tuottamaa videomateriaalia tutkinnan apuna, kun taloyhtiö on tehnyt rikosilmoituksen. Sama pätee kulkumateriaaliin, jota on voinut kertyä sähköisestä avainjärjestelmästä. Kameravalvontaa saa tehdä yleisellä piha-alueella ja taloyhtiön omistamissa yleisissä tiloissa, kuten kellari- ja vinttikäytävillä ja jätekatoksen ja parkkipaikan läheisyydessä. Jos taloyhtiö haluaa kuvata porraskäytäviä ja ulko-ovea, jokaisen rapun asukkaan on annettava siihen suostumuksensa. Kameravalvonta voi olla osa rivitaloyhtiön turvajärjestelmää, johon kuuluu myös vartiointiyrityksen päivystystä ja vartiointia. 

Valaistus

Hyvä valaistus sujuvoittaa turvallista kulkemista ja paljastaa, keitä muita taloyhtiön pihalla, rapussa, kellarissa ja muissa yleisissä tiloissa on. Nykyisin valonlähteinä suositaan energiatehokkaita ledejä, ja valoissa on usein liikkeentunnistimia, jotka kytkevät valot päälle, kun joku liikkuu tilassa. Tämä myös säästää energiaa. Valaistusratkaisun hankinnassa on hyvä selvittää valaistuksen elinkaarikustannukset, sillä energiankäyttö- ja huoltokustannukset ovat usein suuremmat verrattuna varsinaisiin hankintakustannuksiin. 

Lähteet: Ajan Lukko, Elkesan, Tapio Haltia, Helen, Karri Tapanen, Kiinteistöliitto, Motiva, omataloyhtio.fi