Koonnut Emma Nikander Kuva ShutterStock
Koronnousun myötä myös vuokranantajien korkokulut ovat saattaneet kasvaa moninkertaiseksi. Samalla ovat nousseet myös taloyhtiöiden hoitovastikkeet. Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokrankorotusehdoista tulee kuitenkin aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä, eikä kustannusten nousu siis automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia.
Yleisimmin vuokrankorotus sidostaan elinkustannusindeksiin tai johonkin tiettyyn prosenttiperusteiseen vaihteluväliin.
“Jos vuokrankorotuksesta ei ole sovittu vuokrasopimuksessa, on kyse aina neuvottelutilanteesta vuokralaisen kanssa. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut tulisi aloittaa puoli vuotta ennen korotuksen voimaantuloa”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.
Vuokrankorotuksesta ei voi kuitenkaan sopia rajoituksetta, sillä laissa on yksiselitteisesti kielletty sellainen korotusehto, jossa vuokranantaja voisi päättää korotuksista oman mielensä mukaan.
“Jokin peruste on siten oltava”, hän sanoo.
Julkisuudessa on viime aikoina puhuttaneet Suomen suurimman vuokranantajan Hekan tulevat, jopa noin 15 prosentin vuokrankorotukset. Vuokrankorotusten lainsäädäntö poikkeaa yksityisten ja tuettujen asuntojen osalta.
”Toisin kuin valtion ja kuntien tukemassa ARA-tuotannossa, yksityisillä markkinoilla kustannusten nousu ei muodosta suoraan lakiin perustuvaa oikeutta vuokrankorotukselle”, Ahsanullah muistuttaa.