Taloyhtiön yhteiskäyttöauto sopii satunnaiseen autoiluun

Monet eri puolilla Suomea sijaitsevat taloyhtiöt ovat hankkineet yhteiskäyttöauton tai jopa useamman käyttöönsä. Se on helppo ratkaisu taloyhtiölle ja sen asukkaille – autolla saa huristella ilman huolta huolloista ja vakuutuksista.

Moni suuressa kaupungissa asuva tietää, mitä autojen yhteiskäyttö tarkoittaa. Ihmisiltä on kuitenkin voinut mennä ohi, että taloyhtiöt voivat hankkia käyttöönsä oman yhteiskäyttöauton.

”Asuminen on muuttumassa asumispalveluksi, jossa on neliöiden lisäksi älylukitusta, yhteiskäyttötiloja, pakettiautomaatteja ja muita asioita. Taloyhtiön yhteiskäyttöauto sopii tähän viitekehykseen, jossa ihmiset ostavat helppoutta ja huolettomuutta”, toimitusjohtaja Joel Virpi Omagosta kertoo.

Nykyisin taloyhtiöiden yhteiskäyttöautoja saa käyttöönsä kaupungeissa, joissa asuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Tämä johtuu siitä, että kaupungeissa on palveluntarjoajia ja taloyhtiöitä, joiden asukkaat kulkevat ensisijaisesti julkisilla kulkuvälineillä. Lisäksi uudisrakentamisessa suuret kaupungit, kuten Helsinki, Espoo, Tampere, Turku ja Jyväskylä vähentävät pysäköintipaikkojen rakentamisvelvoitteita, jos uusi taloyhtiö hankkii yhteiskäyttöautoja.

”Yhteiskäyttöauto sopii ensisijaisesti taloyhtiöille, joiden asukkaat tarvitsevat autoa epäsäännöllisesti ja vähän. Joillekin ihmisille yhteiskäyttöauto voi toimia myös kakkosautona”, Virpi sanoo.

Aina taloyhtiön parkkipaikalla

Virpi alkoi työskennellä Omagossa vuoden 2019 alussa, jolloin yrityksellä ei ollut yhtään yhteiskäyttöautoa taloyhtiöissä. Nykyisin niitä on kymmenissä taloyhtiöissä 14 kaupungissa eri puolilla Suomea, esimerkiksi Helsingissä, Tuusulassa, Jyväskylässä, Kokkolassa ja Rovaniemellä. Kolmasosassa taloyhtiöistä on useampi kuin yksi auto.
 
Muita yhteiskäyttöautoja taloyhtiöille tarjoavia yrityksiä ovat esimerkiksi 24 Rental Network, 
GreenMobility Business, City Car Club ja Heimo. 24 Rental Networkilla on kesään mennessä noin 100 taloyhtiöautoa maanlaajuisesti. GreenMobility Business toimii Helsingissä, City Car Club pääkaupunkiseudulla ja Heimo Jyväskylässä.
 
Kaikki edellä mainitut yritykset tarjoavat myös yhteiskäyttöautoja kenen vain käyttöön. Käyttöoikeus voi kattaa esimerkiksi kaikki kaupungissa sijaitsevat autot tai tietyllä alueella sijaitsevat autot. Tästä herää kysymys, miksi taloyhtiön kannattaa hankkia oma yhteiskäyttöauto, kun auton yhteiskäyttöpalveluita saa muutenkin?

”Taloyhtiöauto sitouttaa asukasta ja tekee taloyhtiössä asumisesta helpompaa. Yhteiskäyttöauton käyttäminen on helpompaa, kun se sijaitsee aina taloyhtiön pysäköintipaikalla, eikä autoa tarvitse hakea kauempaa”, Virpi toteaa.

Selvitä sopimusasiat tarkkaan

Jos taloyhtiössä on kiinnostusta yhteiskäyttöauton hankkimiseen, kannattaa kartoittaa asukkaiden tarpeita ja toiveita sekä jututtaa eri yrityksiä. Näin saa ymmärrystä kunkin yrityksen palvelupaketeista ja hinnoista, jotka poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi GreenMobilityllä on vain sähköautoja.

Taloyhtiön yhteiskäyttösopimukseen kuuluu tyypillisesti monia asioita, kuten varaamiseen käytettävä kännykkäsovellus sekä auto, sen verot, vakuutukset, korjaukset ja huollot. Mutta mikä on vakuutuksen omavastuu, jos sattuu kolari? Kuinka nopeasti auto saadaan taas käyttöön tai tilalle uusi? Miten auton tankkaus tulee hoitaa?

Esimerkiksi Omagolta hankittavan yhteiskäyttöauton kustannukset koostuvat kahdesta eri maksusta: kuukausimaksusta ja auton käyttökustannuksesta. Pääsääntöisesti kuukausimaksu katetaan vastikevaroilla. Käyttökustannus määräytyy tuntihinnan perusteella, ja sähköautolla ajaminen on halvempaa verrattuna polttomoottoriautolla ajamiseen. Onpa joillakin taloyhtiöillä käytössä myös vuorokausihinta pidempää ajoa varten.

Ongelmat vähäisiä

Entä ovatko taloyhtiöiden asukkaat tuoneet esiin kokemuksia, että he eivät saa taloyhtiön yhteiskäyttöautoa käyttöönsä, koska se on niin paljon ajossa?

”On tällaista tapahtunut, ja silloin olemme ottaneet yhteyttä taloyhtiöön. Yksi auto ei aina riitä käyttäjille. Nyrkkisääntönä voi pitää yhtä autoa 50 asuntoa kohden”, Virpi toteaa. 

Esimerkiksi GoldenEye-asunto-osakeyhtiössä Helsingin Jätkäsaaressa Omagon kahta hybridiautoa käyttää 83 käyttäjää. Varauksia kuukaudessa on 41–71 ja aktiivinen varausaika kuukaudessa on 106–182 tuntia.  Jätkäsaari sijaitsee lähellä keskustaa, ja julkisista yhteyksistä raitiovaunu ja metro ovat lähellä.

Muita haasteita voivat olla auton tankkaaminen väärällä polttoaineella tai sen kolaroiminen, autoon kohdistuva tahallinen ilkivalta tai auton varastaminen. 

”Meidän kohdallamme tällaiset ongelmat voi laskea yhden käden sormilla. Auton säilytyspaikalla pystytään vaikuttamaan kahteen jälkimmäiseen”, Virpi painottaa. 

Hän lisää, että hyviä säilytyspaikkoja ovat esimerkiksi parkkihalli tai sellainen paikka taloyhtiön pihalla, johon moni näkee hyvin. Myös parkkipaikan läheisyydessä oleva videovalvonta toimii pelotteena.

3 Vinkkiä: Yhteiskäyttöauto taloyhtiöön

1. Kartoita taloyhtiösi kiinnostusta. Apua kysymysten muotoiluun saat yrityksiltä, jotka tarjoavat yhteiskäyttöautopalveluita taloyhtiöille.

2. Vertaile eri yrityksiä: palvelut ja hinnoittelu eroavat toisistaan. 

3. Pilotointi voi olla hyvä keino selvittää tarvetta. Muista viestiä paljon ja pilotoi riittävän pitkään. Pari kuukautta on liian lyhyt aika käyttäytymisen muuttamiseen.