Taloyhtiöt elävät pitkästä aikaa taloudellisesti epävarmempia aikoja. Korkojen nousu ja inflaatio kiristävät lähes kaikissa yhtiöissä budjettia. Tällä on myös kääntöpuolensa. Omistajat miettivät vaikeina aikoina tarkemmin asuntojensa tilannetta.
Teksti Joni Nikkola Kuvat Kiinteistötahkola
Kiinteistötahkola Jyväskylän isännöitsijä ja tiiminvetäjä Elmeri Koistinen on ollut isännöintialalla reilun kaksi vuotta. Kiinteistöt ovat kiinnostaneet häntä aina. Koistinen päätyi alalle mietittyään missä ammatissa pystyisi yhdistämään kiinteistöosaamisen sekä talous- ja hallinto-osaamisen. Isännöitsijän työ oli siinä mielessä hyvä yhdistelmä.
Koistisella oli ennestään kirjanpitäjän koulutus, ja hän oli aikaisemmin Helsingissä töissä rakennusalalla. Lisäksi hän on opiskellut Kuopiossa rakennusarkkitehdin opintoja, joita on tarkoitus jossain vaiheessa edistää töiden ohella.
Työtä ohjaaviksi arvoikseen Koistinen nostaa ahkeruuden ja rehellisyyden. Hän näkee isännöinnin olevan myös tärkeässä roolissa luotsaamassa asunto-osakeyhtiöitä tulevaisuuden haasteisiin.
– Isännöitsijä on tärkeässä roolissa ohjaamassa siihen, että esimerkiksi taloyhtiöt kulkevat vihreän siirtymän mukana kohti edullisempaa, ekologisempaa ja taloudellisempaa ympäristöä.
”Ihmisiä kiinnostaa tällä hetkellä omista taloyhtiöistä ja asunnoista huolehtiminen enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin urallani.”
Vastikkeiden suuruus kiinnostaa taloyhtiöissä toki aina, mutta viime aikoina inflaatio, nousseet korot ja kaiken kaikkiaan kasvavat kustannukset tehneet taloudenpidosta yhä polttavamman kysymyksen. Rahahanat esimerkiksi remontteihin ovat aiempaa tiukemmalla, ja talouden myllerrykset vaikuttavat myös osakkaiden eli taloyhtiön omistajien arkeen.
– Kustannuspaineita on varmasti. Maksuvaikeuksia voi tulla, ja on tullutkin, joillekin yhtiöille. Ne kasvavat koko ajan, mutta yhtiöillä, joilla on ollut esimerkiksi maksuvaikeuksia jo ennen korkojen nousuja ja muuta, heillä voi olla rankat ajat.
Toisaalta korot olivat olleetkin pitkään alhaisia. Kun Euroopan keskuspankin ohjauskorot ensimmäisen kerran painuivat miinukselle vuonna 2016, sitä pidettiin poikkeuksellisena. Oli selvää, että ne tulevat jossain vaiheessa nousemaan.
– Eniten osakkaita koskettaa korkojen nousu, energiahintojen nousu ja ylipäätään vastikkeiden nousu. Toisaalta se on ollut vain ajan kysymys, että milloin se tapahtuu.
Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatio oli joulukuussa 2022 euroalueella 9,1 prosenttia ja vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Vaikka tälle vuodelle ounastellaan inflaation hiipumista, ollaan kuitenkin korkeammalla tasolla kuin viime vuosina on totuttu.
– Ylipäätään nyt kun inflaatio on kova, kaikki kustannukset nousevat. Harva yhtiö varmaan pystyy enää laskemaan tämän vuoden yhtiökokouksessa hoitovastiketta.
Kaiken kaikkiaan Koistinen on kuitenkin optimistinen taloyhtiöiden tilanteesta. Kolikolla on kääntöpuolensa. Osaltaan korkojen nousu ja epävarmemmat talousnäkymät ovat saaneet asunnon omistajat terästäytymään ja miettimään enemmän asuntojen tilannetta.
– Ihmisiä kiinnostaa tällä hetkellä omista taloyhtiöistä ja asunnoista huolehtiminen enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin urallani.
Isännöitsijän tehtäviin kuuluu monella tavoin taloyhtiön arjen pyörittäminen. Koistisen mukaan omien yhtiöiden tilannetta tulee seurattua töiden lisäksi jonkin verran vapaa-aikanakin. Mieluisimpana työssään Koistinen kokee, kun saa positiivista palautetta urakan tai muun asian onnistuneen hoitamisen yhteydessä.
– Ne varmaan lämmittävät kaikista eniten mieltä. Ja tunne siitä, että on saanut esimerkiksi jotain isoa konkreettista aikaan.
Suurten projektien vetämisen lisäksi positiivista palautetta saattaa saada myös arkisemmasta ongelmanratkaisusta, esimerkiksi häirikköasukastapauksen onnistuneesta hoitamisesta. Työarkeen kuuluu kuitenkin myös ikävämpiä piirteitä. Esimerkkinä Koistinen mainitsee riitaisat haltuunotot.
– Keskustelemalla ne aina hoituneet, mutta ovat ne silti inhottavia inhottavia tapauksia, esimerkiksi jos ihminen ei pysty suoriutumaan vastikkeistaan ja hän on kovasti yrittänyt, mutta yhtiölle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa tila haltuun.
Vuosikokoukset ovat jälleen ajankohtaisia. Monissa yhtiöissä käsitellään tänäkin vuonna suuria peruskorjauksia. Ne voivat usein aiheuttaa vastustusta, mikä pitkittää korjausvelan hoitamista. Koistinen toivoo, että taloyhtiöissä pyrittäisiin yhteistyöhön eikä riideltäisi turhaan tai periaatesyistä asioista.
– Tehtäisiin rationaalisia päätöksiä ja ne tehtäisiin tehokkaasti, ettei jäädä niihin jumittamaan vaan ollaan avoimia myös uudistamaan taloyhtiömaailmaa, eikä välttämättä mennä sillä, mitä on vaikka 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa.
Monissa yhtiöissä puhuttavat nyt energia-asiat. Erityisen tärkeiksi ne nousivat Ukrainan sodan ja kallistuneiden polttoainehintojen myötä, mutta siirtymä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin on ollut meneillään jo pitkään. Niidenkin osalta Koistinen toivoo avointa ja rohkeaa mieltä.
– Uskalletaan kokeilla uutta. Luovutaan esimerkiksi siitä öljylämmityksestä ja siirrytään maalämpöön. Ei pelätä niitä uusia systeemejä, mitä tulee.