Koonnut Teppo HirviKunnas Kuva ShutterStock
Viime vuoden aikana taloyhtiöiden tuli siirtää osakasluettelonsa Maanmittauslaitoksen uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.
Asunnon omistajien pitää nyt seuraavaksi rekisteröidä omistuksensa eli käytännössä digitalisoida tai sähköistää paperinen osakekirja.
Tähän on kuitenkin kymmenen vuoden siirtymäaika. Määräaika alkaa siitä, kun taloyhtiö siirtyy uuteen järjestelmään. Vanhojen taloyhtiöiden tulee olla siirtynyt huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.
Moni on kuitenkin lähtenyt sähköistämään osakekirjaansa saman tien. Tämä on aiheuttanut Maanmittauslaitoksella ruuhkaa.
Monilla osakekirja on myös pankin kassakaapissa asuntolainan panttina, joten sen sähköistäminen edellyttää pankin suostumusta ja vain he voivat tehdä siirron. Helsingin Sanomien teettämän raportin mukaan pankit veloittavat osakekirjojen sähköistämisestä 230–540 euroa, ja lisäksi Maanmittauslaitos perii rekisteröimisestä 90 euron maksun.
Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi pankissa asuntolainan vakuutena olevia osakekirjoja tarvitaan kenties vasta vuosien kuluttua kun asuntoa ollaan myymässä. Sitä ennen osakekirjoja ei tarvita mihinkään. Osakekirjan ehtii siis sähköistää myöhemminkin.
Rekisteröinti on kuitenkin pakollista silloin, jos huoneisto vaihtaa omistajaa. Tällöin uuden omistajan tulee hakea omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta kahden kuukauden sisällä kaupasta. Samalla mitätöidään paperinen osakekirja. Asuntovelallisen kannattanee kuitenkin odottaa osakekirjojen sähköistämisen kanssa, sillä se on helpointa tehdä asunnon vaihtaessa omistajaa.
Jos osakekirjan rekisteröinti viivästyy, saattaa tämä vaikeuttaa osallistumista esimerkiksi yhtiökokoukseen, sillä vain rekisteröity osakkeenomistaja saa osallistua
Asunnon ostaja voi toki pyytää varmuuden vuoksi edelliseltä omistajalta valtakirjan, jonka avulla he voivat osallistua yhtiökokoukseen vaikka rekisteröinti viivästyisi.
Lisätietoa taloyhtiöille ja asunto-osakkeenomistajille löytyy osakehuoneistorekisteri.fi -sivustolta ja Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta, jossa myös sekä kätevä toimenpideapuri eri tilanteisiin
Osakehuoneistorekisteri Maanmittauslaitos