Koonnut Joni Nikkola Kuva ShutterStock
OP:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan asunto-osakeyhtiöiden kunnossapitovastuut ovat epäselviä monelle suomalaiselle. Monissa pienissä yhtiöissä vastuunjakotaulukko poikkeaa suurempien yhtiöiden taulukoista. OP kehottaakin tiedottamaan vastuunjaosta tehokkaammin.
OP:n Taloustutkimus Oy:llä teettämässä taulukossa kysyttiin tuhannelta ihmiseltä, mitkä vahingot neljässä esimerkkitapauksessa kuuluvat kenenkin vastuulle. Enimmillään vajaa kolmasosa ei tiennyt tai oli epävarma vastuunjaosta. 28 prosenttia vastaajista ei tiennyt tai osannut sanoa, kenen vastuulle vesivahingossa vaurioituneiden tapetit kuuluvat. Sama määrä vastaajista epäröi myös, kuuluuko osakkaan asentamisen sälekaihtimien korjaus osakkaalle vai yhtiölle. Ulko-oven postilaatikon korjaajaa ei tiennyt 18 prosenttia vastaajista, taloyhtiön asentamien ilmalämpöpumppujen korjaajaa taas ei tiennyt 9 prosenttia.
Vesivahinkotilanteessa tapetit uusii tavallisesti osakas, sillä taloyhtiö vastaa tavallisesti vain seinien kuivaamisesta, korjaamisesta ja maalaamisesta eli korjaamisesta perustasoon. Sälekaihtimet kuuluvat osakkaan vastuulle. Taloyhtiön asentamat ilmalämpöpumput ja ulko-oven korjaa taloyhtiö.
– Vastuunjako on nähtävästi vielä monelle asukkaalle melko epäselvä. Iso osa suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä, joiden hallinnolla on suuri vastuu kiinteistöomaisuutemme kunnossapidosta. Vastausten perusteella voisi olla hyvä jokaisessa yhtiössä varmistaa, että vastuunjakotaulukko on kaikkien osakkaiden ja erityisesti taloyhtiön hallinnossa vaikuttavien tiedossa, liiketoiminnan kehityspäällikkö Henrik Tuhkanen OP Kodin isännöinnistä sanoo.
Kaikissa taloyhtiöissä on aiheellista käydä läpi vastuunjakotaulukko, sillä asunto-osakeyhtiölaissa määritellystä vastuujakotaulukosta on saatettu poiketa.
– Tämä on yleistä varsinkin pienissä, alle kymmenen asunnon taloyhtiöissä. Osakkaan vastuulle on saatettu siirtää isoja kokonaisuuksia, jopa asunnon vesikatto, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Hannu Partanen kertoo.
Tavallisesti perustasolla tarkoitetaan huoneiston alkuperäistasoa, mutta joissain taloyhtiöissä tästä periaatteesta on saatettu poiketa esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä. Muuttajan kannattaakin perehtyä yhtiöjärjestykseen perusteellisesti.
– Lisäksi kotivakuutus kannattaa räätälöidä niin, että se kattaa itse tehtyjen tasoparannusten lisäksi yhtiöjärjestyksessä olevat tai yhtiökokouksessa päätetyt osakkaan vastuulle siirretyt kunnossapitovastuut, Partanen neuvoo.
Taloustutkimus Oy toteutti kyselyn kesä–heinäkuussa verkkopaneelina. Siihen vastasi 1 096 suomalaista 16–79-vuotiasta. Virhemarginaali on enimmillään +/- 3,2 prosenttiyksikköä.