Vesivuodot aiheuttavat taloyhtiössä mittavia vahinkoja. Niin taloudellisia kuin henkisiäkin. Ja vaikka vahingot toki korvataan vakuutuksista, niin paljon tehokkaampaa olisi kun vahinkoja ei tapahtuisi tai ainakin ne havaittaisiin riittävän nopeasti isompien vahinkojen välttämiseksi.
Teksti Heikki Kiviniemi Kuvat ShutterStock
Finanssialan Ry:n mukaan vuonna 2022 raportoitiin yli 25000 vesivuotovahinkoa, keskimäärin melkein siis 70 päivässä. Se on edelleen paljon, vaikka vesivuotovahinkojen määrä on onneksi vuosien saatossa laskenut. Vesivahingoista maksettiin korvauksia noin 135 miljoonaa euroa.
Vesivuotovahingoissa on siis kyse suurista summista ja vaikka vakuutukset vahingot korvaavatkin, niin viime kädessä nekin rahat tulevat vakuutuksen ottajilta. Eikä kukaan korvaa asian liittyvää vaivaa ja henkistä kärsimystä, jota vesivahinko voi aiheuttaa asukkaille. Vesivahingot voivat olla erittäin stressaavia kokemuksia, ja ne aiheuttavat joka tapauksessa häiriöitä arkielämään ja voivat aiheuttaa myös pitkäkestoisia ongelmia asumismukavuuteen ja jopa terveyteen.
Yleisimmät syyt vesivahingoille ovat viemäriputkien ja astianpesukoneiden poistovesiputkien rikkoontumiset tai vuodot ja tilastojen mukaan vahinkoja sattuu suhteellisesti eniten luonnollisesti kerrostaloissa ja myös korvaussummat ovat niissä suurimmat.
Vesivuotovahingot johtuvat myös käyttövesiputkistojen ja viemäriputkistojen vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä ja jopa rakennusvirheistä.
Toisaalta vesivuotovahingot voivat aiheutua myös muusta kuin käyttö- tai lämmitysvedestä. Vuotovahinkoja voi aiheuttaa yhtälailla sade- ja sulamisvedet. Vettä voi vuotaa katolta, julkisivun saumoista tai halkeamista sekä sokkelin kautta. Kasvaneet sademäärät lisäävät vuodon riskiä.
Moni taloyhtiö saattaa myös lykätä putkiremonttia ja jopa putkiston tutkimusta taloudellisista syistä. Etenkin taantuvilla alueilla, missä remonttien rahoitus saattaa olla vaikeaa. Myös sijoitusasuntojen suuri osuus taloyhtiössä saattaa vaikuttaa osakkaiden halukkuuteen kalliisiin putkiremontteihin.
Yleisimmät syyt vesivahingoille ovat keittön vesivuodot viemäriputkista ja astianpesukoneiden poistovesiputkista. Vesivuotokaukalo auttaa pienissä vuodoissa ja johtaa lisäksi veden koneen etupuolelle, jolloin se on helppo havaita. Muuten vuoto saattaa jatkua kaapiston sisällä vaikka kuinka pitkään.
Vesivahinkojen ennaltaehkäisy on tehokkain tapa välttää vahinkoja.
Tämä tarkoittaa säännöllistä huoltoa ja tarkastuksia. Putkien ja putkiston kuntoa tulisi tarkkailla ja suorittaa ensimmäinen kunnollinen tarkastus noin 30 ikävuoden kohdalla. Tämän jälkeen tulisi teettää kuntotutkimus 6–10 vuoden välein tai tarvittaessa. Myös huoneistojen vesikalusteiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti.
Myös huoneistojen remonttien kohdalla on syytä olla tarkkana. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Nyrkkisääntönä, että liki kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Tätä pitäisi myös valvoa, jotta voidaan varmistua, että remontit eivät aiheuta vaaraa vesivahingoille.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä tai näiden valtuuttamalla henkilöllä on myös oikeus päästä osakehuoneistoon, jos käynti on tarpeen asunnon kunnosta tai sen hoidosta johtuvista syistä. Myös kunnossapito- tai muutostyön suorittaminen/valvominen ovat hyväksyttäviä syitä.
Aivan hyvin tämä voi koskea myös esimerkiksi keittiön astianpesukoneen vedenpoistoa tai jopa vesivuotohälyttimen asentamista.
Putkien ja putkiston kuntoa tulisi tarkkailla ja suorittaa ensimmäinen kunnollinen tarkastus noin 30 ikävuoden kohdalla. Tämän jälkeen on hyvä, että kuntotutkimus olisi hyvä päivittää 6–10 vuoden välein tai tarvittaessa. Myös huoneistojen vesikalusteiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti.
Vesivuoto voi tulla myös talon ulkopuolelta, joten myös katto, julkisivu ja pihan sadeveden poisto on hyvä ottaa säännöllisen tarkkailun kohteeksi.
Katon kunto vaikuttaa suoraan rakennuksen tiiviyteen ja vedenpitävyyteen. On tärkeää tarkastaa katon pinnoitteet, tiivistykset ja läpiviennit säännöllisesti. Vaurioituneet tai kuluneet kattomateriaalit, kuten tiilet, huopa tai pelti, voivat mahdollistaa veden tunkeutumisen rakenteisiin. Myös lumikuorma ja jäätyminen voivat aiheuttaa vaurioita, jotka voivat johtaa vesivuotoihin.
Julkisivun kunto on myös tärkeä vesivuotojen ehkäisyssä. Halkeamat, lohkeamat tai irronneet laastit voivat olla merkkejä mahdollisista ongelmista. Julkisivun vedeneristys ja tiivistys tulee tarkistaa, erityisesti ikkunoiden ja ovien ympäristössä, missä veden tunkeutuminen on yleisempää.
Pihan sadevesijärjestelmän merkitys: Hyvin suunniteltu ja huollettu sadevesijärjestelmä on olennainen osa vesivahinkojen ehkäisyssä. Tämä sisältää rännit, syöksytorvet ja salaojat. Tukkeutuneet tai vaurioituneet sadevesijärjestelmän osat voivat johtaa veden kertymiseen rakennuksen perustusten ympärille, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurioita. Säännöllinen puhdistus ja tarkastus ovat välttämättömiä, erityisesti syksyllä lehtien pudotessa ja keväällä lumen sulamisen aikaan.
Nämä tarkastukset eivät vaadi ainoastaan teknistä osaamista, vaan myös säännöllisyyttä. On suositeltavaa laatia ylläpitosuunnitelma, joka sisältää tarkastukset ja huoltotoimet vuoden eri aikoina. Tämä voi sisältää ammattilaisten tekemät vuosittaiset tarkastukset ja pienemmät, itse tehdyt tarkastukset useammin.
Huoneistojen vesivuodon kannalta kriittiset kohteet olisi hyvä varustaa vesivuotoilmaisimilla ja hälyttimillä. Edullisimmillaan ne maksavat vain muutaman kympin. Paras ratkaisu olisi hankkia kiinteän sähkövirtaan ja verkkoon liitettävät laitteet, jotka antavat äänihälytyksen lisäksi hälytyksen matkapuhelimeen esimerkiksi kiinteistöhuollon päivystykseen. Näin mahdollisiin vesivuotoihin pystytään reagoimaan mahdollisimman nopeasti.
Vesivuotoja voidaan tarkkailla ja estää myös huoneisto ja / tai taloyhtiökohtaisilla virtausmittareilla jotka pystyvät tunnistamaan epätavallisen vedenkulutuksen, ilmoittamaan siitä ja hätätapauksessa katkaisemaan veden suurempien vahinkojen synnyn estämiseksi.
”Huoneistokohtaiset vesivuotovahdit ovat erittäin tehokas tapa vähentää vesivahinkoja.”
Valistuksella on myös tärkeä rooli vesivuotovahinkojen ehkäisyssä. Asukkaille tulisi jakaa tietoa siitä, kuinka he voivat omalla toiminnallaan ehkäistä vesivahinkoja omassa asunnossaan sekä ohjeita, kuinka toimia vesivahingon sattuessa. Lisäksi olisi hyödyllistä opastaa asukkaita säännöllisesti tarkistamaan mahdolliset riskialueet, kuten kylpyhuoneen ja keittiön vesikalusteet ja laitteet, ja informoida heitä siitä, miten tärkeää on ilmoittaa viipymättä havaitsemistaan ongelmista isännöitsijälle tai kiinteistönhuoltoon. Koulutus ja tiedon jakaminen voivat merkittävästi vähentää vesivahinkojen riskiä ja varmistaa, että asukkaat ovat valmistautuneita toimimaan oikein, jos vahinko tapahtuu.
Vesivuoto voi tulla myös talon ulkopuolelta, joten myös katto, julkisivu on hyvä ottaa säännöllisen tarkkailun kohteeksi.
Nykyajan tekniikka mahdollistaa erilaiset verkkoon kytkettävät langattomat virtausmittarit, kosteusmittarit, vesivuotoanturit, jotka havaitsevat epänormaalista poikkeavan jatkuvan vedenkulutuksen, kosteuden lisääntymisen tai suoranaisen vesivuodon.
Seurantaan voidaan lisätä älykkäät analysointijärjestelmät, jotka käsittelevät kerättyä tietoa reaaliajassa. Näiden järjestelmien avulla voidaan tunnistaa vesivuotojen syyt ja sijainnit nopeammin ja tarkemmin. Lisäksi voidaan kehittää mobiilisovelluksia, jotka ilmoittavat käyttäjille potentiaalisista vuodoista, antavat ohjeita vuodon hallintaan ja mahdollistavat etäohjauksen sulkuventtiileille. Tämä tehostaa vuotojen hallintaa ja vähentää vahinkojen laajuutta ja kustannuksia. Panostaminen tällaiseen teknologiaan on erityisen tärkeää alueilla, joilla vesivahingot ovat yleisiä tai talossa alkaa olla vanhentunut putkisto.
Huoneistokohtaiset vesivuotovahdit ovat erittäin tehokas tapa vähentää vesivahinkoja ja ennen kaikkea niiden aiheuttaman vahingon laajenemista. Astianpesukone saattaa vuotaa vuosia ennen kuin se huomataan ja jo yksi koneellinen vettä aiheuttaa laajat paikalliset vahingot.
Taloyhtiö voisi harkita vesivuotohälyttimien hankkimista kaikkiin huoneistoihin, niiden kriittisiin kohteisiin, kuten myös muihin tarkkailua kaipvaaiin tiloihin, kuten vaikka vintille, päävesikeskukseen, lämmnjakotilaan, tms. Hälytys tulee olla huoneistossa sekä asukkaalle että päivystävälle kiinteistöhuollolle. Huoneistossa mielellään ehdottomasti äänihälytyksenä, jotta reagointiaika saadaan mahdollisimman nopeaksi.
Vahingon sattuessa – toimenpiteet ja vastuunjako:
Vahingon ilmoittaminen: Vahinko tulee ilmoittaa heti isännöitsijälle ja/tai huoltoyhtiölle ja tarvittaessa vakuutusyhtiölle. Vaurioiden laajuus tulisi dokumentoida heti kuvien ja raporttien avulla.
Korjaustyöt: Taloyhtiö vastaa yleensä rakenteellisten vaurioiden korjaamisesta, kun taas asukas vastaa omasta irtaimistostaan.