Piha voi tuntua kunnossapitoselvityksessä välttämättömältä pahalta, mutta sen kunnossapitoon ja korjaustöihin on monta painavaa syytä.
Teksti Emma Nikander Kuvat ShutterStock
Kertyykö taloyhtiön pihamaalle vesilätäköitä tai routiiko asfaltti? Näkeekö pihalla iltahämärällä eteensä, entä onko lasten turvallista leikkiä leikkipaikalla? Vaatisiko parkkipaikka päivittämistä nykyaikaan esimerkiksi sähköautojen vuoksi? Ehkä talon asukaskuntakin on ikääntynyt, jolloin pihalta vaaditaan esimerkiksi erilaista esteettömyyttä kuin ennen?
Jos taloyhtiö on ehtinyt jo kypsään ikään, mutta pihalle ei ole tehty juuri mitään, voi nyt olla korkea aika. Pihaa kuitenkin pidetään edelleen taloyhtiössä toisinaan kunnossapitosuunnitelman listalla keikkuvana välttämättömänä pahana, vaikka todellisuudessa pihasta kannattaa pitää hyvä huoli, sanoo Uudenmaan Pihapojat Oy:n toimitusjohtaja Riku Hellström. Pihapojat ovat tehneet erilaisia pihoja Etelä-Suomessa vuodesta 1994, ja palveluvalikoimaan kuuluvat kaikki suunnittelusta rakentamiseen. Lisäksi yritykseltä voi ostaa pihan kunnossapitopaveluja.
Siisti ja kunnossa oleva piha on sekä turvallisuus- että viihtyisyyskysymys, sanoo Hellström.
– Syitä pihan kuntoon laittamiseksi on teknisistä turvallisuuteen ja esteettisyyteen sekä siltä väliltä.
Tärkeää on myös yleinen viihtyvyys ja se, että asukkailla olisi mahdollisuus viettää pihalla aikaa. Parhaimmillaan viihtyisä piha tarjoaa lisätilaa oleskeluun etenkin kesällä. Toisaalta huolehdittu piha toimii talon käyntikorttina – ja ränsistynyt ympäristö taas saattaa karkottaa potentiaalisia ostajia.
– Piha vaikuttaa myös asuntojen myyntiarvoon, Hellström muistuttaa.
Lätäköt ovat hälytysmerkki
Toisinaan ajatus piharemontista tulee isännöitsijältä, mutta yleisimmin pihan huonoon kuntoon havahtuvat sen käyttäjät.
– Jos teknisissä tekijöissä on vikaa, niin silloin usein ollaan jo vähän myöhässä. Viat toki voi ja pitää silloinkin korjata, mutta aina on järkevämpää ennakoida.
Teknisen puolen ongelmat voi huomata esimerkiksi siitä, että kellaritiloissa seinä kastuu tai pihalle ilmaantuu selkeitä lätäköitä sinne sun tänne ja esimerkiksi sisäänkäyntien eteen. Pihalla voi olla vaarallisia, lahoja puita.
– Ammattilainen varmasti näkee, mitä pihalla olisi syytä tehdä. Mutta pihaa kannattaa asukkaidenkin seurata toistuvasti vaikka siten, että pihan tilannetta tarkastellaan kerran vuodessa yhtiökokouksessa.
Kuten muissakin taloyhtiön isoissa urakoissa, yhtiökokous päättää kokonaisvaltaisen piharemontin aloittamisesta. Sen jälkeen siirrytään suunnitteluvaiheeseen, johon voi kulua sekä aikaa että rahaa. Yleensä huolellinen suunnittelu kuitenkin maksaa itsensä takaisin onnistuneena urakkana.
Koska taloyhtiöiden pihoja on valtavasti eri kokoisia ja asukkailla on niitä koskien erilaisia tarpeita, hintahaitari on suuri. Jos pihalla tehdään yhtään suurempia töitä, on alle 10 000 euron vaikea päästä, sanoo Hellström.
– Aika usein kerrostaloyhtiön remontit menevät 20 000–100 000 euron haarukkaan.
Mutta jos yhtiö satsaa suunnitteluun, voi pihan korjaustöissä säästää sekä aikaa että rahaa.
– Minimissään konsultointi on järkevä satsaus, jos yhtiö ei varsinaista pihasuunnitelmaa halua ottaa. Kun piha katsotaan ammattilaisen kanssa läpi ja hyvissä ajoin ennen maanrakentajan saapumista, voidaan hyödyntää hänen työtään ja konettaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Pihapalaverista liikkeelle
Piharemontin suunnittelussa on ehdottomasti lähdettävä liikkeelle tekninen puoli edellä, sanoo Hellström.
– Pihatyöt alkavat välittömästi seinästä ulospäin. Monet pihalla tehtävät asiat vaikuttavat myös rakennukseen. Esimerkiksi salaojat ja kattovedet on hoidettava kunnolla, hän luettelee.
Toisaalta osa piharemontteja tarjoavista firmoista suunnittelee ainoastaan viherpuolta, eikä teknisiä asioita lainkaan.
– Sekin on tietysti ok, jos se on tilaajan tietoinen valinta, Hellström sanoo.
Myös työjärjestys on syytä miettiä huolella. Hellström kertoo esimerkin tältä vuodelta.
– Teimme pihasuunnitelman, ja siitä kustannusarvion taloyhtiölle. Työ oli jo tilattu, mutta joku yhtiökokouksessa heräsi siihen, että taloyhtiön julkisivuremontti tehdään muutaman vuoden päästä. Sen vuoksi rakennetaan telineet, ja kaikki, mitä talon lähelle olisi piharemontissa tehty, olisi mennyt mahdollisesti uusiksi. Siksi suunniteltu piharemontti siirtyi hamaan tulevaisuuteen.
Hellströmin mukaan piharemontin kanssa lähdetäänkin usein liikkeelle turhan vikkelästi ja harkitsematta.
– Joku yhtiössä huomaa, että piha on ränsistynyt ja ruma, ja miettii, kuinka tästä saisi nätimmän. Esteettinen puoli on myös tärkeä, mutta tulee vasta teknisen työn jälkeen. Ei ole järkeä tehdä pihaa kauniiksi, ja huomata muutaman vuoden päästä, että salaojat vaativat perusteellisen remontin, Hellström sanoo.
Kun asiaa on harkittu, alkaa käytännön suunnittelutyö. Piharemontin suunnittelu lähtee ainakin Pihapojilla liikkeelle pihapalaverista, kertoo Hellström.
– Kierrämme pihaa ja käymme asioita läpi saman tien. Kyselen, missä kunnossa salaojat ovat, toimivatko ne ja onko niitä kuvattu. Miten vesien ohjaus on järjestetty? Ne ovat kriittisiä asioita, ja on turha lähteä tekemään muuta, jos näitä oleellisia tekijöitä ei katsota ensiksi.
Mutta kun tärkeysjärjestys laitetaan kuntoon, todennäköisesti kaikki sujuu kuten pitääkin, sanoo Hellström.
Jos tekninen puoli on kunnossa, piharemontissa saatetaan uusia esimerkiksi ainoastaan viheralueita ja karsitaan kasvillisuutta. Toisinaan taas tarvitaan perusteellisempaa operaatiota, joka sisältää esimerkiksi salaojituksia tai pysäköintipaikkojen uusimista esimerkiksi sähköautovalmiuteen. Piharemontti voi sisältää erilaisia maansiirtotöitä, maaston muotoilua, viemäröintiä, nurmikon kylvöä ja kasvien istutusta, ja erilaisten kivetysten, terassien ja leikkipaikkojen rakentamista.
Suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota myös jätepisteisiin, sanoo Hellström.
– Jätteenkeräyksen päivittäminen tulee nyt esiin joka kerta, kun lähdetään kunnostamaan pihoja, sillä lajittelu lisääntyy koko ajan.
Pihapojat tarjoaa piharemontteja avaimet käteen -periaatteella. Se tarkoittaa, että homma hoituu suunnittelusta rakentamiseen samalla sopimuksella.
– Se sisältää kaiken tarvikkeiden hankinnasta eri työvaiheisiin. Asiakkaalle ei jää muuta kuin laskun maksaminen.
Piharemontin suunnittelussa on muistettava ottaa huomioon myös lupa-asiat. Luvat, joita piharemontti vaatii, vaihtelevat eri kaupungeissa. Joissakin kunnissa on määritelty esimerkiksi aitojen sallitut korkeudet. Toisinaan voi tarvita toimenpidelupaa, isommissa urakoissa saatetaan joutua hakemaan rakennuslupaakin.
– Paljon riippuu siitä, mitä tehdään. Usein silloin kun pysytään maan tasalla eikä juuri vähennetä viheralueita, päästään myös melko vähällä lupien suhteen, Hellström summaa.
Toisaalta viherpuoli on monessa paikassa melko tarkkaan määritelty, hän sanoo.
– Jos esimerkiksi Helsingissä kaadetaan pihalta jotakin, siihen täytyy istuttaa tilalle jotakin. Kasvillisuuden määrän pitää pysyä vakiona.
Helppous viehättää
Tällä hetkellä pihoille halutaan terasseja ja kesähuoneita. Helppohoitoisuus on aina in, vaikka tottakai on heitäkin, jotka haluavat pihoilla touhuta, sanoo Hellström. Ja toisin kuin takavuosina, myös taloyhtiön pihaa on pikkuhiljaa alettu arvostaa enenevissä määrin myös oleskelutilana.
– Helppous korostuu vuosi vuodelta. Nurmikon määrä on vähäisempi kuin ennen, mikä on hyväkin. Silloin pihoja otetaan hyötykäyttöön ja sinne tehdään oleskelualueita.
Helppous viehättää myös kasvivalinnoissa. Edelleen pintansa pitää ikisuosikki tuija.
– Se on aina vaan hyvin haluttu kasvi.
Kunnostettu piha vaatii jatkohoitoa, muistuttaa Hellström. Hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että pihaan saatetaan satsata paljon rahaa, mutta muutamassa vuodessa panostus menee osin hukkaan, kun paikat rapistuvat.
– Otan sen itse kohteissani nykyään aina puheeksi. Tarjoamme kontrollihoitoa ja teemme sellaisia pihanhoitotöitä, joita lähinnä minimimäärän pihatöitä tekevät huoltoyhtiöt eivät tee.
Tällaisia ovat esimerkiksi kasvien hoitoleikkaukset ja lannoitukset.
– Näin pystytään pitämään piha hallinnassa.
Hellström pyrkii pihasuunnittelussa selkeyteen: selkeät nurmialueet, erilliset istutusalueet ja jäsennelty järjestys.
– Sillä päästään myös siihen toivottuun helppohoitoisuuteen, kun toiminnot on sijoitettu järkeviin paikkoihin. Ennen kasveja oli vähän siellä ja täällä, ja esimerkiksi ruohonleikkuu vaikeutui.
Hyvällä hoidolla piha voi kuitenkin kestää lähestulkoon määrättömän ajan. Vaivannäköä se kyllä jonkun verran vaatii, Hellström sanoo.
Hellström suosittelee, että normaalin ylläpidon, kuten nurmikonleikkuun ja kastelun, lisäksi pihalla tehdään isompia hoitotoimenpiteitä vähintään kolme kertaa vuodessa ja lisäksi pidetään huoli talvikunnossapidosta.
– Keväällä tsekataan, mikä pihalla on tilanne ja hoidetaan lannoitukset, kesällä lisätään tarvittaessa kuorikatteita ja tehdään hoitoleikkauksia ja syksyllä lannoitetaan jälleen ja katsotaan, että kaikki on kunnossa talvea vasten.
Teknisille ratkaisuille aika tekee toki huolenpidosta huolimatta tehtävänsä: esimerkiksi pihakiveykset on jossakin vaiheessa uusittava, mutta nekin voivat kestää kymmeniä vuosia riippuen siitä, kuinka huolellisesti ne on aikanaan tehty.
Piha uusiksi turvallisuus edellä
Taloyhtiön pihapiirissä on monta mahdollista vaaranpaikkaa, jos pihan kunnossapito on jäänyt puolitiehen. Puissa saattaa olla karsittavaa tai leikkivälineet ovat voineet jäädä turvallisuusvaatimuksista jälkeen.
Kun piharemonttiin ryhdytään, taloyhtiössä onkin syytä pitää mielessä myös pihan turvallisuus. Se on syytä ottaa jo suunnittelussa huomioon.
– Hulevedet on hoidettava, eivätkä kulkuväylät saa talvella jäätyä, jotta asukkaat eivät liukastele pihalla, sanoo Uudenmaan Pihapojat Oy:n toimitusjohtaja Riku Hellström.
Leikkipaikkojen tulee olla nykysäännöksien mukaisia.
– Monessa paikassa ne ovat vanhanaikaisia, eivätkä nykynormit täyty.
Kiinteistöliiton mukaan on kiinteistönomistajan vastuulla huolehtia piha-alueen turvallisuudesta. Siksi turvallisuusasioita kannattaakin tarkistaa aika-ajoin myös muulloin kuin remontin yhteydessä.
Jos jotakin esimerkiksi leikkipaikalla sattuu, tulevat vastuukysymykset vastaan.
– Silloin tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko esimerkiksi leikkipaikan turvallisuusalusta kunnossa, sanoo Hellström.
Taloyhtiö on korvausvelvollinen, jos sattuu tapaturma, jonka todetaan aiheutuneen puutteellisesta kunnossapidosta.