Kuvat ShutterStock
Pitkän tähtäimen suunnitelmasta ei ole välttämättä ensiavuksi äkillisesti kasvaneisiin energiakuluihin. Kaikkia suuria remontteja ei voi kustannussyistäkään toteuttaa heti, vaikka ne säästäisivätkin paljon energiaa ja maksaisivat jopa itsensä kohtalaisen takaisin. Ne vaativat suuria investointeja. Toisinaan ne voivat olla mielekkäitä toteuttaa vasta vuosikymmenien päästä.
Jos energian säästämisen kannalta olennaisia isoja remontteja ei ole tiedossa lähitulevaisuudessa, nykyiset talotekniset järjestelmät on viisasta kuitenkin saattaa toimimaan energiatehokkaasti.
– Uusitaan huonosti toimivat ja huonon energiatehokkuuden omaavat talotekniset laitteet ajoissa eikä venytetä sitä uusimista liian pitkään.
Suuriin remontteihin verrattuna edullinen ratkaisu on tasapainottaa taloyhtiön lämmitysverkosto ja uusia tarvittaessa termostaattiset patteriventtiilit. Usein nämä kannattaa tehdä Kettusen mukaan samaan aikaan. Aikaa myöten termostaattisten patteriventtiilien säätötarkkuus heikkenee ja ne alkavat jumittua. Voi olla, että ajan myötä myös on käynyt niin, että taloyhtiön lämmitysverkosto on mennyt epätasapainoon.
– Saattaa olla huoneistoja, jotka ovat kylmempiä. Vaikka termostaatti on kokonaan auki, niin silti meinaa jäädä liian kylmäksi. Silloin joudutaan lämmittämään sen kylmimmän huoneiston mukaan. Se johtaa helposti siihen, että ylilämmitetään lämpimämpiä huoneistoja.
– Jos on hyvin toimivat patteriventtiilit ja termostaatit, ja lämmitysverkosto on joka tapauksessa epätasapainossa, se voidaan erikseenkin tasapainottaa, mutta useimmiten tasapainotus tehdään patteriventtiilien uusimisen yhteydessä.
Kun termostaatit uusitaan, voidaan pohtia yhtenä vaihtoehtona myös älytermostaatteja. Niissä termostaatti voidaan ohjelmoida säätymään automaattisesti asukkaan viikkorytmin mukaan.
– Voi esimerkiksi pyrkiä laittamaan yöajaksi vähän viileämpää sisäilmaa. Tai jos on säännöllisesti aina toimistolla tekemässä pitkää päivää, voi sen mukaisesti ohjelmoida sisälämpötilaa.
Kettusen mukaan älytermostaattien käyttöönottoa kerrostaloyhtiöissä kuitenkin käytännössä jarruttaa se, että lämmitys maksetaan yleensä yhteisvastuullisesti ja haasteena on pitkä viive ennen kuin patterin lämpötilamuutos vaikuttaa huonelämpötilaan. Toinen ratkaisu taloyhtiöissä on huoneistoihin asennettavat lämpötila- ja kosteusanturit.
– Se ei ole mikään kovin iso investointi. Ne voidaan kytkeä ohjaamaan, miten kuumaa vettä taloyhtiön patteriverkostoon viedään. Sillä pystytään tarkentamaan ohjausta ja saadaan tietoa olosuhteista.
Lisäksi Kettunen muistuttaa, että useissa taloyhtiöissä ylilämmitetään etenkin porrashuoneita, kellaritiloja ja autohallitiloja. Kannattaakin katsoa, mikä niiden lämpötilataso on, ja pohtia, voitaisiinko lämpötilaa madaltaa.
Ilmanvaihdon tehostuksen käyttöaikojen säätö tarpeen mukaiseksi auttaa myös säästämään energiaa. Tehostusta voidaan säätää taloyhtiön asukkaiden tarpeiden mukaan.
Lämpöön liittyvät osaltaan myös ikkunat, sillä niiden kautta lämpöä voi mennä toisaalta harakoille ja lisäksi vetoisuus vaikuttaa koettuun lämpötilaan.
– Jos ikkunoilla alkaa olla ikää eikä tiivisteitä ole koskaan keskitetysti vaihdettu, osakkaat eivät välttämättä ole niitä tiivisteitä uusineet. Taloyhtiöissä voitaisiin silloin pohtia, voitaisiinko ne uusia keskitetysti. Yleisesti ottaen ikkunoiden tiivistäminen vähentää vedon tunnetta, jolloin se mukava viihtyvyyslämpötila onkin vähän matalampi.
Lämmin käyttövesi kuluttaa myös energiaa, jolloin sen kulutuksen vähentäminen on samalla myös energiansäästötoimi. Vedenkulutusta pystyy madaltamaan kiinteistökohtaisesti paineenalennusventtiilillä. Se laskee taloyhtiön käyttövesiverkoston painetasoa.
– Sillä tavalla saadaan pienennettyä vedenkulutusta mukavuudesta tinkimättä, jos virtaamat ovat ylimmissäkin kerroksissa turhan korkeat. Lisäksi taloyhtiön kustannuksella voisi ostaa hyvin toimivan vettä säästävän suihkupään kaikkiin huoneistoihin. Kiinteistöhuoltofirma voi esimerkiksi käydä asentamassa ne paikalleen, jos osakas haluaa.
Kettusen mukaan joissain taloyhtiöissä on saatu vettä säästävillä suihkupäillä alennettua suihkuvirtaamia suositusvirtaamiakin alemmas.
– Suositusvirtaamat ovat 12 litraa vettä minuutissa suihku- ja keittiöhanassa ja 6 litraa minuutissa käsienpesualtaan hanasta. Ne ovat yleiset suositustasot, ja ne ovat sellaiset, että varmasti riittää.