Julkisivu ja katto kuntoon

Julkisivu ja katto kannattaa maalata tasaisin väliajoin. Kun ne pitää kunnossa, talo pysyy edustavan näköisenä, mikä auttaa osaltaan säilyttämään yhtiön arvon. Kunnossapito myös pidentää käyttöikää ja vähentää tarvetta isoille remonteille.

Julkisivun ja katon huolto ovat ensimmäisiä huoltotoimenpiteitä, mitkä uudessa kiinteistössä tulevat vastaan. Ne ovat onneksi myös pienempiä ja halvempia operaatioita kuin varsinaiset saneeraukset – ja siirtävät säännöllisesti tehtynä julkisivu- ja kattoremontin tarvetta.

– Jos katto ei ole kunnossa, mitään alhaalla ei kannata korjata. Seuraavana tulee julkisivu. Se on ensimmäinen, helpoin ja kustannustehokkain huoltotoimenpide kiinteistölle, mikä myös auttaa kiinteistön arvon pysymisessä, kiteyttää Sorcolor Oy:n toimitusjohtaja Jere Koivula. – Mutta isona tähtäimenä on, että katon tai seinän maalaus auttaa siinä, että remonttia ei tarvitse tehdä. Remontti on kuitenkin aina huomattavasti kalliimpi.

– Se on ylläpitävää toimintaa, jota tarvitsee vain tehdä, korostaa myös Mikko Kautto Sorcolorin taloyhtiömyynnistä. – Jos ulkoverhousta ei koskaan maalattaisi, mitä sille tapahtuisi? Pahimmassa tapauksessa se lahoaisi, vaikka ei välttämättä. Jos siitä pidetään koko ajan huoli, maali antaa sille värin mutta myös suojaa rakenteen.

Valtakunnallisesti toimiva yhtiö tekee vuosittain noin 1 000 maalausurakkaa, josta pääosa tulee kuluttajapuolelta. Tähän mennessä taloyhtiöitä on ollut asiakkaina on 700.

Niin Koivula kuin Kauttokin painottavat myös esteettistä puolta. Maalaamisen jälkeen talo näyttää siltä, että siitä pidetään huolta ja se on arvokkaamman näköinen – parhaimmillaan kuin uusi. Sillä on psykologinenkin vaikutus.

– Kun käyn pesettämässä autoni, niin minustahan tuntuu, että ajan taas uudella autolla. Se ei tärisekään niin paljon eikä mitään, Kautto vitsailee. – Sillä on psykologinen merkitys asukkaalle mutta myös muille.

Miten usein julkisivumaalaus sitten kannattaisi tehdä? Koivulan mukaan se riippuu käytetyistä maaleista. Lähtökohtana perusmaalien kohdalla kuitenkin on, että huoltoikä on noin kymmenen vuotta.

– Jos on laadukas maali, se voi kestää 15 vuottakin, mutta se on aika harvinaista. Joskus se voi tulla nopeamminkin vastaan, Kautto lisää.

Seinän materiaalilla ei ole Koivulan ja Kauton mukaan pääasiassa vaikutusta maalin kestävyyteen, vaan erot johtuvat käytettävistä tuotteista. Sen sijaan rakenne voi vaikuttaa jonkin verran.

–  Jos on vaikkapa vanha hirsirakenne, jossa ovat paneloinnit suoraan pinnassa eikä tuuletusrakoa ole ollenkaan, maalikerros saattaa hilseillä vähän nopeammin pois, Kautto kertoo.

– Niihin voidaan laittaa peittosuoja, koska ne hengittävät molempiin suuntiin paremmin, Koivula sanoo.

Koska taloyhtiöt ovat hyvin erikokoisia ja maalaustarpeet hyvin erilaisia, mitään yksittäistä hintaa talon maalaukselle ei voi antaa. Aina puhutaan kuitenkin tuhansista euroista, mutta suurimmissa yhtiöissä hinta voi nousta satoihin tuhansiin euroihin.

– Joskus maalataan käytännössä räystäänaluset, räystäslaudat ja pikkuisen jotain ikkunanympäryksiä. Sellaisissa taloissa hintaa ei tule asuntoa kohden paljon mitään, Kautto selventää. – Sitten taas taloissa, jotka ovat täyspuuverhottuja, kaksikerroksisia tai vaikka yksikerroksisia isoja asuntoja, saattavat kulut olla useita tuhansia asuntoa kohden.

Yhtiön sivuilta löytyy hinnat kuluttajille, mutta taloyhtiöpuolelle sellaisia ei voi laittaa, koska maailma on erilainen. Kuitenkin neliöhinta on sitä halvempi, mitä enemmän neliöitä on.

– Kyllähän kallein on omakotitalo, Koivula avaa. – Me joudutaan perustamaan työmaa, työnjohtaja joutuu keskittymään siihen yhteen omakotitaloon, sitten joudutaan tekemään telineet, tekemään myyntityö ja selvittämään, mikä maali siellä on alla, millä maalilla se tullaan tekemään ja mikä on suunnitelma. Nämä kaikki joutuu tekemään taloyhtiölle vain kerran, ja meillä on taloyhtiölle yksi työnjohtaja koko ajan kiinni, se on huomattavasti kustannustehokkaampaa niin firmalle kuin taloyhtiölle.

Samasta syystä taloyhtiöiden ei kannata myöskään paloitella maalausurakkaa useampaan osaan. Kerralla kannattaa maalata niin paljon neliöitä kuin on mahdollista. Taloudellisesti ei ole mielekästä maalata joka räystästä ja roskakatosta eri kesinä.

– Jos rupeaa maalausurakkaan, niin ei kannata kauheasti säästää niissä neliöissä. Kannattaa maalata ennemmin kaikki kuin poistaa sieltä jotain pientä.

Säästöjä voi kuitenkin hakea jättämällä joitakin osia pois urakasta ja tekemällä ne itse talkoilla. Järkevin ja Koivulan mukaan käytännössä ainoa mielekäs itse tehtävä kohde on aitojen maalaus, sillä se vaatii paljon työtunteja. Aitojen maalaaminen voidaan hoitaa esimerkiksi niin, että maalausliike tuo maalit ja osakkaat maalaavat aitoja samaan aikaan kuin maalarit maalaavat muita osia.

– Täytyy olla varma, että ne tulee tehdyksi, Kautto kuitenkin muistuttaa, – koska kaikkein kalleinta on sitten se, että meille soitetaan kolmen vuoden päästä, että meidän piti nämä tehdä mutta ei me saatukaan aikaan.

Kuten hinta myös maalausurakan kesto riippuu paljon taloyhtiön koosta ja siitä, mitä maalataan. Koivulan mukaan he pyrkivät saamaan urakan tehtyä muutamassa viikossa. Vauhti on karkeasti arvioiden noin rivitalo viikossa.

Koska julkisivumaalaus on riippuvainen muun muassa säästä, muuttujia on paljon. Suurena yrityksenä Sorcolor pystyy Koivulan mukaan myös joustamaan säätilanteen mukaan.

– Jos sataa vettä, me ollaan jossain pesemässä. Jos on hyvät kelit, meillä on vähän enemmän ihmisiä maalaamassa, jotta saadaan hommaa eteenpäin.

Ulkomaalaussesonki on rajallinen. Se riippuu myös käytettävästä maalista ja tarvittavista toimenpiteistä.

– Suomessa ei voida kuukausien tarkkuudella sanoa, mutta huhtikuusta lokakuun alkuun on sitä aikaa, kun me pystytään tekemään hommia. Se on ollut vuosikohtainen. Keväässä on hyvät puolensa, mutta viime vuosina syksyt ovat olleet melkein parhaita kelejä maalata.

– Toki meillä on keinot välttää huonoja kelejä. Esimerkiksi jos mennään heinäkuussa 30 asteessa maalaamaan, me kierretään aurinkoa vastaan eli maalataan varjon puolella. Nykyajan huippumaalit ovat niin hyviä, että ne kestävät sitä.

Kun taloyhtiö pyytää tarjouksia maalausurakasta, jo pienillä lähtötiedoilla pääsee liikkeelle, sillä yhteydenottovaiheessa tiedoiksi riittää osoite, puhelinnumero ja maalattavat kohdat.

– Me soitetaan ja kysytään, milloin voidaan käydä ja sovitaan aika, Kautto kertoo. – Mielellään olisi aina hyvä olla taloyhtiön edustaja paikalla, jotta voidaan heti käydä keskustelua. Siitä se lähtee. Me tiedetään ja nähdään, mitä rakennukselle tarvitsee tehdä. Jos on jotain vaikeampia kohteita, meillä on myös maalitehtaan apu käytettävissä. Me voidaan käyttää siellä Teknoksen tai Tikkurilan asiantuntijoita apuna.

– Jos me ei tiedetä satavarmasti, mikä maali siellä on pohjalla tai jos se herättää kysymysmerkkejä, Koivula kertoo. – Ainoa, mikä perus-ulkomaalauksessa voi mennä isosti mönkään, on se, että maalataan väärän maalin päälle väärää maalia. Meidän myyntiporukka tietää hyvin ne, mutta jos ei tiedä, mikä siellä on, me lähetetetään se laboratorioon ennen me uskalletaan ottaa riskiä, koska meillä on toki takuut.

Monet taloyhtiöt käyttävät maalausurakoissa ulkopuolista valvojaa. Koivulan mukaan suurin osa projekteista hoituukin ulkopuolisen valvojan vetämänä. Se voi selkiyttää työntekoa etenkin suurissa kohteissa, sillä yhden valvojan kanssa on helpompi keskustella kuin jokaisen asukkaan kanssa. Maalausurakat ovat kuitenkin luonteeltaan sen verran yksinkertaisia, että etenkään pienemmissä kohteissa valvojan käyttö ei ole aina välttämätöntä.

– Kynnys pyytää tarjousta kannattaa pitää aika matalana, Koivula summaa. Hallituksen puheenjohtajan ei tarvitse osata kirjoittaa minkäänlaista raporttia. Se meidän projektimyyjien tehtävä. He tekevät suunnitelman, mitä siellä pitää tehdä.

– Meillä tulee aina työselitys mukana tarjouksessa. Sitä ei tarvitse olla tarjouksen pyytäjällä, Kautto lisää.

Monet taloyhtiöt lähestyvät maalausliikkeitä ulkomaalauksen tarjouspyynnöillä kevään tai alkukesän aikana. Se selittynee vuosikokouksen ajankohdalla. Ennakointi kuitenkin kannattaa tässäkin.

– Jos sen ulkopuolella tehdään tarjous, niin sen saa vielä henkilökohtaisemmin ja ehkä hiukan halvemmalla.

Sisämaalauksia pystyy puolestaan tekemään ympäri vuoden, mutta paras sesonki on lokakuusta maaliskuuhun, kun ulkomaalaukset ovat tauolla. Mikään ei estä ottamasta yhteyttä jo hyvissä ajoin.

– Meillä on paljon projekteja, mitkä on pyydetty meiltä 2020 tai 2021 laskentaan, ja ne tehdään tänä kesänä. Ei ole mitenkään välttämätöntä, että jos toukokuussa pyydetään, se täytyisi tehdä  heinäkuussa.