Koonneet Joni Nikkola, Teppo Hirvikunnas & Heikki Kivelä Lähde Iltalehti Kuva ShutterStock
Ilmalämpöpumppuja asentavien yhtiöiden mukaan pumput menevät nyt kuumille kiville varsinkin kerrostaloissa, kertoo Iltalehti. Lehden haastattelemien alan yritysten LämpöYkkösen ja Lämpöpartion mukaan ilmalämpöpumppujen kerrostaloasennukset ovat räjähtäneet viime kesäisen korkeimman oikeuden päätöksen myötä.
Kasvu on jopa 100 prosentin luokkaa, ja sen odotetaan kesää kohden kiihtyvän. Muutaman vuoden sisällä viilentävistä ilmalämpöpumpuista puolet myydään kerrostalohuoneistoihin, uskoo LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski. Samaa toteavat myös Lämpöpartion myyntijohtaja Tero Ruusu ja toimitusjohtaja Vesa Malmberg.
Periaatteessa korkeimman oikeuden viime kesäinen päätös muutti ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyvät säännöt päälaelleen. Aiemmin taloyhtiö saattoi kieltää asennuksen ilman perusteita, kun asennus kohdistui huoneiston ulkopuolelle. Nyt ilmalämpöpumpun saa lähtökohtaisesti asentaa huoneiston kuuluvalle parvekkeelle, vaikka työ kohdistuisikin taloyhtiön vastuulla olevaan ulkoseinään.
Tyypillisesti kerrostaloihin asennetaan viilentäviä ilmalämpöpumppuja, sillä kerrostaloissa on yhteinen lämmitys. Asennettavat pumput ovat lisäksi tyypillisesti yksinkertaisempia kuin omakotitaloihin asennettavat. Asennuksineen ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon maksaa parisen tuhatta euroa, ja kokonaisuudessa selvimmin hintaa kasvattaa timanttiporaus. Se taas on välttämättömyys lähes aina, sillä pumppu asennetaan paksuun ulkoseinään.
Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo Iltalehden haastattelussa, että ilmalämpöpumppujen kerrostaloasentamiseen liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet jatkuvasti. Hän uskoo, että kesää lähestyttäessä kysymysten määrä tulee lisääntymään ennestään.
Valkaman mukaan yleisimmät kysymykset liittyvät siihen, voiko taloyhtiö edelleen kieltää asennuksen, millä ehdoin ilmalämpöpumpun saa asentaa kerrostalohuoneistoon ja miten huolehditaan taloyhtiön asukkaiden yhdenvertaisuudesta.
Vaikka asentaminen yksinkertaistui, Valkama muistuttaa, että taloyhtiö saa kuitenkin asettaa asentamiselle ehtoja. Harvinaisissa tapauksissa taloyhtiö voi myös kieltää sen, mutta se vaatii näytettävissä olevia perusteita. Tyypillisesti ilmalämpöpumppu ei saa esimerkiksi vaikuttaa julkisivuun, toisin sanoen näkyä kadulle, ja pumpulle voidaan asentaa myös desibelirajoja.