Taloyhtiöiden taloustilanne uhkaa heiketä talouden matalaliidossa. Kunkin yhtiön onkin seurattava kulujaan ja ryhdyttävä toimiin. Se voi tarkoittaa ylimääräisten hoitovastikkeiden keräämistä, mutta myös pitkän tähtäimen ratkaisuja, kuten energiaremonttia.
Teksti Katja Alaja Kuvat ShutterStock
Talous sakkaa. Energian hinta on nousussa, inflaatio jyllää ja poliittiset jännitteet ovat vahvoja. Tältä pohjalta on helppoa ajatella, että talousasiat ovat alkaneet vaivata taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia, mutta onko näin?
– Toistaiseksi muutamien taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat ovat ottaneet minuun yhteyttä huolestuneina. He ovat pohtineet, pitääkö hoitovastiketta alkaa kerätä varastoon ja varautua tulevaisuuden energiaratkaisuihin ja korjausrakentamistarpeisiin, isännöitsijä, varatoimitusjohtaja Jari Nieminen Unikosta kertoo. Hän on toiminut alalla parisenkymmentä vuotta ja seuraa talousasioita tarkasti.
Puheissa ovat nousseet esiin esimerkiksi maalämpö ja aurinkoenergia.
Isännöitsijänä Nieminen kokee, että tällaiset pohdinnat ovat hyvästä. Taloyhtiöiden hallitusten tulee paitsi hoitaa tämän hetken toimintaa ja taloutta, myös ennakoida asioita isännöitsijän tukemana.
– Pelkään, että energian korkeista hinnoista tulee pysyvä tilanne. Kun hinnat on saatu ylös, miksi niitä lähdettäisiin laskemaan, Nieminen perustelee näkemystään.
Energiatehokkuus on siksikin hyvä asia, että se nostaa asuntojen arvoa.
Ylimääräisiä hoitovastikkeita voidaan tarvita
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tulisi Niemisestä olla aina ajan tasalla sen suhteen, missä sen talous menee. Nykyajan sähköiset kirjanpito-ohjelmat tekevät seurannasta lähtökohtaisesti helppoa.
– Taloyhtiöiden on nyt havahduttava tarkistamaan oma tilanteensa, Nieminen näkee.
Taloustilanteen heikkeneminen sattuu sikäli pahaan aikaan, että taloyhtiöt ovat pitäneet yhtiökokouksensa keväällä. Talousarviot on siis tehty. Voi kuitenkin käydä niin, että rahat eivät kulujen kasvaessa tule riittämään ja lisärahaa tarvitaan.
Jos yhtiökokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että taloyhtiön hallituksella on oikeus määrätä 1–3 hoitovastikkeen ylimääräinen maksu tarvittaessa, lisärahan saaminen etenee helposti. Jos kirjausta ei ole, tarvitaan yhtiökokous, mikä tuo omat kulunsa.
– Olen valmistautunut siihen, että meidän on kutsuttava ylimääräisiä yhtiökokouksia kokoon ja lyötävä laskelmat tiskiin, että näin paljon enemmän on kulunut tai tulee kulumaan rahaa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen, Nieminen pohtii.
Jari Nieminen.
Talouden kokonaistilanteet vaihtelevat
Miten taloyhtiöiden asukkaiden talous kestää ylimääräisten hoitovastikkeiden keräämisen?
Se voi olla suuri juttu taloyhtiön asukkaille, jos hoitovastike on korkea ja heillä on myös lainaa putkisaneerauksesta tai muusta. Pankilta voidaan myös tarvita joustoa.
– Pankkien kanssa on toistaiseksi pystynyt neuvottelemaan, Nieminen sanoo.
Hän painottaa, että kunkin taloyhtiön tilanne on ainutlaatuinen, joten ratkaisuja pitää hakea siitä käsin. Taloudellisia yllätyksiä voi tulla vaikkapa siitä, että rakennusluvan saaminen jo suunnitellun linjasaneerauksen tai julkisivuremontin tekemiseen voi kestää, jolloin urakoitsijalta joudutaan pyytämään uusi tarjous. Samalla kustannukset saattavat nousta, jos vaikka jonkin materiaalin kysyntä on kasvanut.
– Esimerkiksi täällä Turussa rakennusluvan saamiseen menee nykyisin puoli vuotta, mikä on aivan kestämätöntä.
Tuleeko valtio apuun?
Nieminen toivoo reagointia taloustilanteeseen taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden lisäksi kiinteistöalan liitoilta ja valtiolta. Liitoilta hän toivoo suoraa avointa keskustelua vaikeasta asiasta, että mahdollisimman moni asian ymmärtää. Valtiolta voisi puolestaan tulla avustuksia energiaremonttien ja korjausrakentamiseen ja lainojen takaamista.
– Lähiöt pystyttiin rakentamaan 1960-luvulla valtionavustusten tukemana, ja valtion tuelle on jälleen tarvetta. Se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, kun rakentamisen kysyntä lisääntyy, Nieminen toteaa.
Energiaremontit ovat valtion ja kaupunkien intressissä, sillä kaikilla on kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Pääkaupunkiseudulla energiatehokkuutta pyritään parantamaan esimerkiksi ympäristöministeriön Taloyhtiöklubi-hankkeessa, jossa taloyhtiöt tekevät alueellista yhteistyötä.
Mutta miten on – tulemmeko näkemään taloyhtiöiden konkursseja taloustilanteen kiristyessä?
– En usko siihen, mutta kyllä paine hoitaa talousasioita hyvin kasvaa. Kannustan taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä seuraamaan tilannetta tarkasti ja toimimaan ajoissa.