Teksti Matias Liespuu (Lexia Asianajotoimisto)
Kiinnostus aurinkosähkön hyödyntämiseen taloyhtiössä on suurta varsinkin nykyisillä sähkön hinnoilla. Monissa taloyhtiöissä mietitään keinoja kustannusten pienentämiselle, ja yhdeksi vaihtoehdoksi nousee aurinkosähkö. Kiinteistölle asennettavilla aurinkopaneeleilla on mahdollista tuottaa sähköä omaan ja myös ulkopuolisten käyttöön.
Taloyhtiöiden aurinkosähköjärjestelmien merkittävänä hidasteena on ollut lainsäädäntö. Laki sanoi, että jakeluverkon mittarin kautta asukkaalle siirtyneestä sähköstä on maksettava siirtomaksu ja vero. Käytännössä näin on ollut, vaikka sähkö olisi taloyhtiön itse tuottamaa. Tämä on johtanut siihen, että taloyhtiöt eivät ole nähneet aurinkosähköä potentiaalisena vaihtoehtona.
Viime vuoden lakimuutos on parantanut merkittävästi aurinkopaneelien taloudellista kannattavuutta. Nykyään taloyhtiöt voivat hyödyntää kiinteistössä tuotettua ja kulutettua aurinkosähköä helpommin ilman siirtomaksuja ja veroja. Tämä on erityisen kannattavaa, koska nyt pois jäävät sähkön hinnan lisäksi siirtomaksu, arvonlisävero ja sähkövero. Aurinkopaneelien hankinta on järkevä investointi myös ympäristön kannalta, sillä aurinko on uusiutuva energianlähde ja aurinkopaneelien avulla vähennetään riippuvuutta fossiilisesta energiasta.
Nykyään taloyhtiö voi perustaa paikallisen energiayhteisön hankkimalla aurinkopaneelijärjestelmän ja käyttämällä aurinkovoimalla tuottamansa sähkön itse verottomasti ja myymällä yli oman tarpeen tuotettu sähkö edelleen.
Aurinkopaneeleilla tuotettu energia jaetaan käytännössä taloyhtiön muodostamassa energiayhteisössä sen jäsenten kesken, jolloin kunkin jäsenen sähkölasku pienenee. Yhteisö päättää jako-osuudet, joiden mukaan sähköntuotanto kohdennetaan jäsenille.
Jos sähköä tuotetaan enemmän kuin oma tarve vaatii, ylijäämätuotanto on mahdollista varastoida tai syöttää jakeluverkkoon ja myydä edelleen sähkön myyjälle. Sähkön myynnistä tulee tässä tapauksessa tehdä sopimus sähkön myyjän kanssa. Jakeluverkkoon syötetystä energiasta maksetaan verkkoyhtiön palvelumaksu, mutta ei sähköveroa.
Taloyhtiö päättää aurinkopaneelien hankinnasta yhtiökokouksessa. Mikäli sähköä on tarkoitus tuottaa vain yhtiön ja osakkeenomistajien käyttöön, kyseessä on lähtökohtaisesti tavanomaista tasoa oleva uudistus, jolloin päätös yhtiökokouksessa tehdään enemmistöpäätöksellä. Mikäli suunnitelmissa on tuottaa sähköä merkittävästi yli oman kulutuksen, on kyseessä lähtökohtaisesti tavanomaisen tason ylittävä uudistus, jolloin päätös yhtiökokouksessa edellyttää 2/3 määräenemmistöä. Tällöin aurinkopaneeleiden hankinnasta aiheutuvista kuluista peritään yhtiövastiketta ainoastaan hankkeeseen suostumuksensa antaneilta osakkeenomistajilta.
Kysymys & Vastaus
Taloyhtiössä suunnitellaan valokuitulaajakaistaan liittymistä. Laajakaistaan liittymiseen kuuluvat kulut tulisi jakaa osakkaille laajakaistavastikkeen kautta. Tarvitseeko laajakaistavastikkeen käyttöönottoa varten tehdä yhtiöjärjestysmuutosta?
Laajakaistavastikkeen käyttöön ottaminen edellyttää sen lisäämistä yhtiöjärjestykseen eli yhtiöjärjestystä tulee muuttaa. Tällaisen erillisvastikkeen lisääminen yhtiöjärjestykseen edellyttää siten 2/3 yhtiökokouksen määräenemmistöä sekä kaikkien niiden osakkeenomistajien suostumusta, joiden maksuvelvollisuuteen laajakaistavastike vaikuttaa.
Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa laajakaistavastikkeesta, katetaan taloyhtiölaajakaistasta yhtiölle syntyvät menot yhtiöjärjestyksen määräämällä tavalla yhtiövastikkeesta. Lisäksi on myös hyvä huomata, että erillisellä laajakaistavastikkeella on mahdollista kattaa palvelun käyttö- ja liittymiskulut, mutta tiedonsiirtoverkon asentamiseen liittyvät kulut on maksettava yhtiövastikkeella.
Taloyhtiön osakkaalla on taloyhtiön vuokratalli ja sille vuokrasopimus osakkaan ja taloyhtiön välillä. Osakas on antanut asuntonsa vuokralle ja vuokralainen käyttää nyt osakkaan vuokraamaa tallia.
Taloyhtiön vuokrasopimuksessa lukee, että vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan lupaa siirtää tässä sopimuksessa tarkoitettuja oikeuksia toiselle. Katsotaanko tämä oikeuksien siirtämiseksi vuokralaiselle?
Liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 36 §:n mukaan vuokralainen ei saa ilman vuokrasopimuksessa annettua tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa siirtää vuokraoikeuttaan. Myöskään huoneiston hallintaa ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Mikäli vuokralainen siirtää vuokraoikeutensa ilman lupaa, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Vuokranantajan on reagoitava viipymättä, jos tämä haluaa purkaa vuokrasopimuksen luvattoman siirron nojalla. Autotallin luovuttaminen vuokralaisen käyttöön katsotaan oikeuksien luovuttamiseksi eikä osakkaalla, joka vuokraa autotallia ole oikeutta siirtää vuokraoikeuttaan ilman taloyhtiön lupaa.
Taloyhtiön hallitus on tiedottanut osakkaille, että parvekelasitusta voi tilata tietyltä yksittäiseltä toimittajalta, mutta jokainen osakas hoitaa oman tilauksensa ja lasitus jää osakkaan vastuulle.
Osakas haluaisi tilata lasituksen toiselta parvekelasitoimittajalta halvemman hinnan vuoksi, niin että listat ja muut näkyvät osat ovat samantyyppiset ja väriset kuin taloyhtiön määräämän toimittajan tarjoamat. Onko hallituksella oikeus rajoittaa toimittajan valintaa ja ’pakottaa’ osakkaita tilaamaan tietyltä toimittajalta, mikäli haluavat lasituksen?
Asukkaan oikeus tilata parvekelasitus toiselta palveluntarjoajalta on asunto-osakeyhtiölain mukainen, vaikka asunto-osakeyhtiöllä onkin laajemmat oikeudet parvekkeeseen kohdistuvien muutostöiden lupien epäämiseen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö voi asettaa ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle (muuna haittana voidaan pitää esimerkiksi muutoksia rakennuksen ulkonäköön).
Kuitenkin toisen parvekelasitoimittajan tuotteiden ollessa näkyviltä osilta taloyhtiön määräämän toimittajan tuotteita vastaavat, eivät ne siten vaikuta rakennuksen ulkonäköön ja hallituksella ei siten ole oikeutta puuttua osakkaan aikeisiin tilata lasitusta kilpailevalta yritykseltä.